Prosze o porade jak zrobić to zadanie
Michał: Mam obliczyć długość łuku y
2= 4x
3 dla 1≤x≤2. Prosze pomóżcie, nie wiem jak się zabrać za to
zadanie
7 maj 09:55
Nienor: Rysunek tu:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%5E2%3D4x%5E3
Długość łuku pod osią OX jest taka sama jak nad osią OX. Można więc policzyć ją dla y dodatnich
i pomnożyć przez 2.
y≥0
y=2
√x3
| | 9x4 | |
∫[1,2]√1+(f'(x))2dx=∫[1,2]√1+ |
| dx=
|
| | x3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫[1,2]√1+9xdx= |
| ]21= |
| − |
| |
| | 9√9x+1 | | 9√19 | | 9√10 | |
7 maj 10:09
Michał: Dziękuje za pomoc

, A jeszcze mógłbyś rozwiązać coś takiego >
Oblicz pole powierzchni bocznej o objętnośc bryły powstałej z obrotu krzywej y
2=4x dla 0≤x≤1
wokół osi Ox? Nie wiem od czego zacząć i do jakiego wzoru to liczyć
7 maj 10:39
7 maj 10:57
7 maj 11:03
7 maj 11:27