PARAMETR A
P@weł: DO AJTEK

D
Dlugo jeszcze bedziesz ? chcialbym napisac inne zadanie i sprawdzilbys czy dobrze zrobilem ok
7 maj 01:15
P@weł: Zbadaj liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od wartosci parametru A.
| x + 2y = 1
<|
| ax + a
2 = 2
| 1 2 |
W= | | = a
2 − 2a
| a a
2|
| 1 2 |
Wx= | | = a
2 − 4
| 2 a
2|
| 1 1 |
Wy= | | = 2 − a
| a 2 |
Układ rownan OZNACZONY : W≠0
a
2 − 2a ≠ 0
a(a−2)≠0
a≠0 v a−2≠0
a≠2
Dla a≠0 i a≠2 mamy 1 rozwiazanie
Układ rownan Nieoznaczony: W=0 Wx=0 Wy=0
a
2−2a=0 a
2−4=0 2−a=0
a(a−2)=0 a
2=4 a=2
a=0 v a=2 a=2 v a=−2
Czyli do sprawdzenia mamy 3 mozliwosci a=0,a=2,a=−2 :
Dla a=0 Dla a=2 Dla a=−2
| x+2y=1 |x+2y=1/*(−2) |x+2y=1
+ | 0 + 0 = 2 |2x+4y=2 |−2x+(−2)
2y=2
−−−−−−−−−−−
x+2y=3 |−2x−4y=−2 |x+2y=1/*2
+ |2x+4y=2 |−2x+4y=2
−−−−−−−−−
0=0 |2x+4y=2
PRAWDA + |−2x+4y=2
−−−−−−−−−−
8y=4
Uklad rownan SPRZECZNY: W=0 i Wx≠0 i Wy≠0
a
2−2a=0 a
2−4≠0 2−a≠0
a(a−2)=0 a
2≠4/
√ a≠2
a=0 v a=2 a≠2 v a≠−2
A tu do sprawdzenia mamy 4 mozliwsi: a=0, a=2 , a≠2 ,a≠−2
I tu dla a=2 , a≠2 ,a≠−2 wyjdzie nieoznaczony czyli to są BŁĘDNE
A dla a=0 wyjdzie sprzeczne czyli PRAWDA
Czy taki sposob wykonania jest prawidlowy czy odpowiedzi sa poprawne?
7 maj 01:46
ICSP: Nie wiesz do końca co robisz

Do momentu:
"Układ rownan Nieoznaczony: W=0 Wx=0 Wy=0"
jest dobrze. Dalej już się troszkę pogubiłeś.
7 maj 01:53
P@weł: Moglbys powiedziec w czym jest problem
7 maj 01:54
Jakub: Na początku drugie równanie powinno wyglądać tak ax + a
2y = 2. Zapomniałeś tego y.
Układ nieoznaczony jest dla W = 0 i W
x = 0 i W
y = 0 (zobacz
1192) Spójnik ,,i'' oznacz,
że muszą być spełnione jednocześnie te trzy równania. Tak jest tylko dla a = 2, co zresztą
wyszło ci ze sprawdzenia. Tyle, że niepotrzebnie sprawdzałeś dla wszystkich ,,a''.
Tak samo dla układu nieoznaczonego. Weź to ,,a'', dla którego wszystkie trzy równania: W=0,
W
x ≠ 0, W
y ≠ 0 są prawdziwe.
7 maj 02:00
ICSP: " Dla a≠0 i a≠2 mamy 1 rozwiązanie ", kilka linijek niżej zaczynasz badać a = −2 chociaż
napisałeś ze dla a = −2 jest jedno rozwiązanie. Nie rozumiem twojego toku rozumowania
7 maj 02:01
P@weł: To ja juz sam nie wiem, teraz to totalnie sie pogubilem , zobacze sposobem Jakuba bo cos mi
zaczelo switac
7 maj 02:13
ziomex: grzegorek eee
14 maj 18:02
ziomex: panie marcelku panie marcelku no
14 maj 18:05