matura
masaj: Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem bo kompletnie nie wiem jak zrobic
Dwóch korektorów, pracując razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godzin.
Jeżeli każdy z nich wykonywałby tę pracę sam, to pierwszy, bardziej doświadczony korektor
zakończyłby ją o 12 godzin wcześniej niż drugi. W ciągu ilu godzin każdy z korektorów
wykonałby tę pracę samodzielnie
7 maj 13:00
aniabb: t − czas pracy drugiego D: t>12
8t+8(t−12) = t(t−12)
t
2−28t+96=0
t= 4 lub t=24
zatem pierwszy w 12h a drugi w 24h
7 maj 13:22
Janek191:
w
1 − wydajność pracy I korektora
w
2 − wydajność pracy II korektora
P − praca do wykonania
Mamy
t
2 = t
1 + 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
| P | |
| = 8 ; dzielimy licznik i mianownik przez P |
| |
| 1 | |
| = 8 |
| t1 + 12 + t1 | |
| | | t1 *( t1 + 12) | |
| |
| 12 t1 + t12 | |
| } = 8 |
| 2 t1 + 12 | |
12 t
1 + t
12 = 8*( 2 t
1 + 12)
t
12 + 12 t
1 − 16 t
1 − 96 = 0
t
12 − 4 t
1 − 96 = 0
Δ = ( −4)
2 − 4*1*( −96) = 16 + 384 = 400
√Δ = 20
więc
t
2 = 12 + 12 = 24
Odp. Bardziej doświadczony korektor wykonałby sam całą pracę w 12 godzin, a drugi
korektor w 24 godziny.
7 maj 13:54