wyrazienie wymierne proszę o pomoc , jak dalej z tym zadaniem
lol : wyrażenie wymierne
x−2x +xx+2=(x−2)(x+2)x(x+2)=x+xx(x+2)=x2+4)(x− ?)x( x+?)
i co ma wykonać z tym zadaniem jak x wyprowadzić
7 maj 18:05
lol : proszę o pomoc co dalej ma wykonać
7 maj 18:23
Technik:
Po pierwsze zawsze dziedzina a tu jej nie widzę

D
f=x∊R\{−2,0}
| x−2 | | x | | (x−2)(x+2)+x2 | | x2−4+x2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x+2 | | x(x+2) | | x(x−2) | |
ponieważ jest to równanie wymierne zajmuje się tylko licznikiem
x
2−4+x
2=0
2x
2=4/2
x
2=2
x=−
√2 lub x=
√2
7 maj 18:30
lol : a skąd tą dziedzinę wyciągasz z jakich działań w wyrażeniach wymiernych , , nigdy mi nie obiło
, może zapomniałem
7 maj 18:38
lol : a skąd tą dziedzinę wyciągasz z jakich działań w wyrażeniach wymiernych , , nigdy mi nie obiło
, może zapomniałem
7 maj 18:38
lol :
7 maj 18:43
Technik: Dziedzinę zawsze się wyznacza

zapamiętaj to sobie

chyba że chcesz tracić punkty
7 maj 18:54
lol : dzieki za info
7 maj 19:02