Matura
Trotyl: Jak wam Poszła matura z Polskiego ?!? Który temat wybraliscie ?!?
7 maj 13:12
bash: Przedwiośnie
7 maj 13:13
Trotyl: Ja też a na czym sie skupiłeś >/? ja generalnie cały czas pokreślałem że osoby na portretach
to wielcy patrioci i że autorytet wg zeromskiego przede wszystkim musi byc patriota , mysle że
może uda sie zdac

^^
7 maj 13:15
bash: ja opisałem, że Baryka nie rozumial Gajowca..nie był za autorytetem, bo to były
rewolucjonista..a Gajowiec odwrotnie, ze autorytety wykształciły z niego patriote itd..
7 maj 13:19
bash: akcenty matematyczne tez były, zwłaszcza 10
44
7 maj 13:20
kam: trudna byla matura?
7 maj 13:23
Patryk: pierwszy tekst nawet ciekawy ale pytania trudne (możne dla mnie) ,tez Przedwiośnie
7 maj 13:24
xyz: Tekst czytalo sie nawet przyjemnie, temat nr 2 w wypracowaniu tez ok
7 maj 13:25
xyz: A tak poza tym to polski mi do niczego nie jest potrzebny wiec jakos mnie to malo interesuje
ile bede mial ^^
7 maj 13:27
Trotyl: Kurde mam pytanie jak napisalem ze akcja fragmentu dzieje sie po tym jak cezary przyjechal do
polski. Rozmawia z gajowcem w gabinecie itd
To jest to jakis błąd

zapomniałem po prostu o tych jebanych wojnach na ktore sie wczesniej
wybrał
7 maj 13:27
kkkk: blad rzeczowy
7 maj 13:29
bash: dobrze..on przyjechal do Polski i to jest informacja...
7 maj 13:29
Patryk: a ci wszyscy na portretach to żyli w czasach niewoli rosyjskiej podczas rozbiorów ?
7 maj 13:30
Trotyl: ja napisalem ze jeden z kolesi na portrecie realizowal typowe zalozenia pozytywistyczne ( praca
u podstawa , organiczna )ale ze to sie okazalo wartosciowe jednak gowno dalo , nie sprawdzilo
sie byly to niespelnione marzenia .
7 maj 13:32
xyz: no a jak rozmawia z Gajowcem to gdzie ma byc jak nie w Polsce?
7 maj 13:34
Trotyl: no tak tylko ze napisalem ze jest to po przyjezdzie do polski do ktorego zkusil go ojciec
szklanymi domami ( a o tej wojnie jebanej nic nie pisalem )

niby wydaje mi sie że nie jest
to błąd jakis duzy bo jakby nie bylo stalo sie to juz po przyjezdzie do polski, nie odrazu ale
sie stalo
7 maj 13:36
xyz: Moim zdaniem wszystko ok, do Polski faktycznie przyjechal dlatego ze ojciec go 'namawial'. Wiec
akcja fragmentu rozgrywa sie po przyjezdzie do Polski
7 maj 13:37
xyz: Jak cos to co najwyzej(nawet w to watpie) drobna niescislosc, nikt nie uzna tego za blad
rzeczowy
7 maj 13:38
Trotyl: dokladnie tez mam taką nadzieje poza tym niech egzaminator ma na uwadze to ze mam w glowie 30
fabuł ( potop,dziady, pan tadeusz....) mysle ze powinien nie zwracac na to uwagi
7 maj 13:40
bash: Ja napisałem, ze przyjechał do Polski po tym jak ojciec opowiedział mu o tych "szklanych
domach"...
7 maj 13:41
dami: Trotyl : założenia pozytywistyczne? jak ?
Przedwiośnie do XX−lecie międzywojenne.
7 maj 13:41
xyz: Zreszta nawet za blad rzeczowy nic nie robia jak w jednym zdaniu cos zle napisales a nie ma to
wplywu na reszte.
7 maj 13:41
Trotyl: a na ile napisaliscie ? mi zajęło 4 strony (nie kartki)tylko strony
7 maj 13:42
Trotyl: @dami cjodzi mi o kolesia z portretu wyraznie bylo zaznaczone ze ciemnote uswiadamial wiec
poztywista
7 maj 13:43
xyz: To zalezy kto jak psize ale u mnie slow chyba okolo 400−450
7 maj 13:44
Trotyl: ja nie liczylem slow tylko 4 strony mi zajela praca wiec raczej jest ponad 250
7 maj 13:45
dami: mi wyszło 520 słów. I tak jutro bd gorzej
7 maj 13:45
xyz: Jutro luzik
7 maj 13:46
Trotyl: jutro to kurwa nawet nie chce mi sie isc na taką formalność
7 maj 13:47
xyz: a co do tego 1044 to skojarzylo mi sie z dziadami cz. III:
"a jego imie czterdziesci i cztery" xD
7 maj 13:50
lol : zeby zaliczyć 21 pkt = 30% nie liczę więcej
a jutro matma , ale jazda będzie
7 maj 13:50
Kejt: hmm.. czyżbym tylko ja wybrała pierwszy..
7 maj 14:03
7 maj 14:05
Kipic: Ja odpadlem chyba zle napisalem z polaka
Macie gdzies juz arkusz na necie i odpowiedzi do wypracowania nr 2

ten caly klucz
7 maj 14:06
Kejt: od 2010r., tzn. nowej matury wprowadzono jakiś druczek, że nie musi być wiersz omawiany na
maturze, tylko może być podobny z tego samego okresu.
7 maj 14:06
Dominik: oficjalny klucz to bedzie najwczesniej za pare dni.
a mazowsze to lektura spoza kanonu − od tego roku moga byc.
7 maj 14:07
Kipic: A czy jak ja pisalem ze gajowca autorytetami byli ci 3 goscie i baryka nie potrafil tego
zrozumiec ze oni sa dla niego tacy wazni to to dobrze jest bo juz od kumpli slyszalem tyle
roznych rzeczy ze wTF ?!?!


?!?!?
7 maj 14:10
Technik: widzę wszyscy przewiośnie
7 maj 14:12
Kejt: ja gloria victis ^^
7 maj 14:13
Technik: w sumie to nie było tak źle
7 maj 14:17
Patryk: metafora czy porównanie ? , wiadomo o co chodzi
7 maj 14:18
byk: oficjalny klucz będzie dopiero w czerwcu
7 maj 14:19
Kipic: @Patryk metafora na 100% a potem to byl popularnnaukowy
7 maj 14:28
Trotyl: ja dalem metafora

@kipic no ja tez mam pewne watpliwosci jednak jestem dobrem mysli, skupilem sie na tym ze ci 3
kolesie to wielcy patrioci i dla dobra polski potrafi np wyzbyc sie wielkich stanowisk, i
takie tam pierdoly, lalem wode masakrycznie i skupilem sie na tym patriotyzmie,napisalem ze
wg zeromskiego autorytet powinien byc przede wszystkim patriotą oddanym ojczyznie m,ysle ze
moze uda sie wstrzelic w ten klucz
7 maj 14:29
7 maj 14:30
Kipic: @Trotyl pisalem to samo oprocz tego ze wyzbyli sie swoich stanowsik ale masz racje oni wyzbyli
sie swoich stanowisk nie pomyslalem
7 maj 14:32
Trotyl: a ty co pisales kipic ?
7 maj 14:32
Kipic: pisalem to samo co Ty i jeszcze ze baryka nie mogl tego zrozumiec ze oni sa dla niego tak
bardzo wazni
pisalem jeszcze ze w 1891roku gdy byla 1 rocznica 3 maja to oni sie sprzeciwili sie tym co byli
przeciwko tej rocznicy , a take non stop ze to byli patrioci bardzo dobrze wyksztalceni np :
to ten caly Michał Bohusz wydal felieton i cenzor nie potrafil go zrozumiec a tylko osoby
wtajemniczone .
pisalem jeszcze ze Gejowiec ich bardzo kochal i bardzo im wierzyl na slowo cyt :
Co powiedzial Ambramowski wiezyli mu na slowo " (jakos tak byl ten cytat)
pisalem jeszcze ze Baryka nie moze zrozumiec co w nich jest takie super i pyta sie czy inni
byli a Gejowiec ze oni byli jego nauczycielami i wlasnie oni jego dusze wprowadzili na
wlasciwe tory izostal patriota i zawiesil te zdjecia zeby o nich pametac i zeby wiedziec ze
oni byli jego drogowskazem i zeby nadal byli.
pisalem jeszcez ze Gejowski jest przedstawicielem starego pokolenia razem z nimi a Cezary jest
przedstwicielem mlodego i on ich pogldaow nie zrozumie lecz to wlasnie dzieki nim ludzie stali
sie swiatli i unormowali to co teraz jest w kulturze i ludzie sa bardziej dowartosciowani i
wiecej wiedza
a te ostatnie 2 zdania co tam bylo ze wiosna sie zaczyna i chlopy do pracy to nawiazalem ze
wlasnie trzeab odbudowaywac panstwo polskie po zniszczeniach . pisalem jesczeze ze Gejowiec
zyl w polsce pod zaborem a Cezary juz w niepodleglej ojczyznie i nie zrozumie ich .
Byli wielkimi patriotami ktorzy wszystko robli dla Polski i tam dalem cytat ten co mowil baryka
ze oni mieli obsesje na temat Polski i ze tylko dla niej wszystko robili cyt : "Polska Polski
Polską
Polsce "
Pisalem jeszcze ze jesli odniesc sie o lektury to Zerosmki poruszyl jako autorytet to starego
Baryke ktory byl autorytetem dla Cezarego i sklamal go o wizji szklanych domow by ten wrocil
do Polski lecz zastal on Bród i Biede .
I pisalem w zakonczenu ze autorytetami byli zwykli ludzie ktorzy uczyli innych ludzi milosci do
ojczyzny i dzieki nim stali sie lepsi
i oni wcae nie chcieli byc autorytetem , i Stary baryka takze byl patriota i kochal Polske
tak pisalem ale czy to dobrze to nie wiem
7 maj 14:43
Kipic: lacznie z cytatami jakies 3 stronki nie liczylem slow bo npewno bylo tam powyzej 250
liczac jedne cytat caly dlugi jako 1 slowo
No i moze cos trafilem w klucz po za tym pewnie kupe ortograficznych bledow do tego
stylistyczne

A jak odmieniliscie cybernetyka bo ja cybernetyk
i w tym 2 cybernet
chodz moglo chyba byc jescze cyberprzestrzen i cybersiec wkoncu na jeden H wyjdzie
7 maj 14:48
Ania_601: ja też wybrałam pierwszy, wydał mi się łatwiejszy mimo, że tego 'Mazowsza' nie znałam. I myśle
że będize git!

a na jutro nawet się ciesze
7 maj 14:49
Ania_601: o to też mam metafore i popularno naukowy. Ale z tą cybernetyką to nie wiem.. w pierwszym
napisałam 'cyber przestrzeń' myślicie że błąd ortograficzny się liczy?
7 maj 14:53
Kipic: ania jutro bedzie zemsta za dzisijesza mature WRRRRRRRRRRRRRRRR




!
wychodzac po 1 godzinie i tu kurcze 100%

I oczywiscie co by lipy nie bylo wypchnac klate zrobic z siebie koksa i powoli wychodzic z
wielkiej sali co by "Humanisty" widzieli

hauhauhauhauahuahu oni koncza ledwo co zamkniete
a ty juz wychodzisz
z polaka dzisiaj jeden typek u mnie napisal wszystko w ponizej 1 h a ja dopiero Cr skonczylem

To trzeab byc geniuszem i te mial rozszerzenie z matmy do klasy z nim chodzilem

Zemsta bedzie slodka HE HE HE
7 maj 14:53
alpha: kurwa, cyberprzestrzeń napiałęm osobno

a nie razem
7 maj 14:54
Kipic: Sorry nie ania tylko @Ania
601

wydaje mi sie ze zalicza

no ale bez jaj przeciez cybernet cyberprestrzen i cybersiec to to samo
7 maj 14:54
alpha: powiedzcie mi ze zdałęm n poeiwdzcie
7 maj 14:56
alpha: powiedzcie
7 maj 14:56
Kipic: Tez bym chcial zdać co bym nie musial poprawki pisac

i kurde czy mi uznaja cybernet bo juz wymieklem wzorowalem se tym ze skoro ma byc od slowa
cybernetyka to cybernet to "net" musi byc zachowane
7 maj 14:58
Rafi: pierwszy temat, ogolnie trup jakich mało. Mam nadzieje, że jutro sobie sprawię bardzo miłą
rekompensate
7 maj 14:58
alpha: o chuj chodziło w tym przez czlowieka do czlowieka ja napisalem tylko dla czlowieka ze jest to
swiat dla potrzeb czlowieka podporzadkuwujacy sie ale o chuj chodzilo z tym do czlowieka

?
7 maj 14:59
Ania_601: haaha oj będzie, będize

a jak ja to lubie, gdy inni mówią że trudne a Ty się cieszysz że
łatwi było i napisałaś wszystko

. pewnie, że kozaki z nas!

ja to i tak dziś przeszłam swoje oczekiwania bo napisałam aż 3,5 strony, a dla mnie to jest
sporo

no i mam nadzieje że zaliczą ten błąd ortograficzny, zawsze to 1 punkt do przodu
7 maj 15:01
7 maj 15:01
Kipic: do czlowieka to ze oni wszytsko robia pod niego czyli wlasnie do niego zeby do niego pasowalo

ja bynajmniej ta napisalem
7 maj 15:03
alpha: no nic zaraz ide sie przewietrzyć przed majcą powiedzcie mi tylko o co kaman w tym Do czlowieka
?
7 maj 15:03
Dominik: do czlowieka to podporzadkowany ludziom, a dla czlowieka to na potrzeby ludzkosci.
7 maj 15:06
Dominik: a prawidlowa odpowiedzia powinno byc cyberprzestrzen. az sie wstydze, ze sam napisalem
cybernet. ale to tylko jeden punkt.
7 maj 15:07
Ania_601: no według mnie to do człowieka to aby było dopasowywane do potrzeb człowieka, a dla człowieka
to nie znaczy ze koniecznie dla niego korzyści dobra

kurcze mam nadzieję że jednak zaliczą tą cyberprzestrzeń

bo skąd niby miałam to wiedzieć, to
nie było pytanie do tekstu xd
7 maj 15:10
Ania_601: no według mnie to do człowieka to aby było dopasowywane do potrzeb człowieka, a dla człowieka
to nie znaczy ze koniecznie dla niego korzyści dobra

kurcze mam nadzieję że jednak zaliczą tą cyberprzestrzeń

bo skąd niby miałam to wiedzieć, to
nie było pytanie do tekstu xd
7 maj 15:11
7 maj 15:11
Patryk: czytanie ze zrozumieniem było trudne.Dziwnie sie czytało tego wariata co ma jakieś chore
poglady na ten swiat i przestrzeń,Teks był pokrecony zróznicowany ,totalna porażka z tym
tekstem naprawde.Gdzie sie takie pojeby kształcą co piszą takie wyimaginowane rzeczy ,kto
smiał to dawać jako egzamin co to za poglady .Tą polske to tylko spalić i zaorać
7 maj 15:18
7 maj 15:23
7 maj 15:32
Technik:
Przedwiośnie jak przedwiośnie dobrze,że nie dali potopu
7 maj 15:33
alpha: wiedziałęm po prostu wiedziałęm że będzie coś ciężkiego ( niby wydawać sie może że był bonus bo
nie trzeba byo odnosic sie do całej lektury ) ale pewnie ten "bonus" okaże się zdradliwy

znając zycie
7 maj 15:35
alpha: spotkałem sie z ciekawym komentarzem w internecie a mianowicie "znajde tego Rożka i mu wsadze
44 kije w dupe"
7 maj 15:50
Technik: @Kipic pocztę odbierz, żeby 20 maja "Lipy nie było''
7 maj 15:59
lol : matura to bzdura ,tyle srania , sam papierek tyle wart co zeszło roczny śnieg, ale też ważny
żeby się dostać na studia

oby matma jakoś poszła 15=30% dalej do przodu , zawsze zostaje
Policealne studium
matura w ogóle nie po wino być jak coś zdawanie przedmiotów które są potrzebna na wybrane
kierunki
obym zaliczył 30% akurat mnie wystarczy
7 maj 16:27
IoIek: Ludzie, zeby zdac wystarczy mieć:
10/20 punktów z czytania
11/25 punktów za styl kompozycję język zapis
1/25 (!) za rozwinięcie
22/70 = 31%
I teraz sobie odpowiedzcie na pytanie: "W którym z tych myślników będę miał więcej punktów?"
Głowa do góry
7 maj 16:58
7 maj 16:59
xyz: ma byc cyberprzestrzen
7 maj 17:15
Trotyl: Kipic daj spokój upierdoliles pytanie z tym "cybernetem" i tyle.
7 maj 17:20
Kipic: no tak tylko jak czytamy na internecie co to jest cybernetyka i cyberprzestrzen to sa dwie inne
rzeczy nie majace ze soba nic wspolnego a nawet pisze na wiki ze od slowa cybernetyka pochodzi
cybernet

Niewiem moze na polskim nie liczy sie co czym jest tylko zjeba..ane odmienianie

moglem sie naj..ebac to wtedy bym nie myslal i napisal cyberprzestrzen
7 maj 17:21
Alois~: zaraz przejrze cały temat

ja nie wiem, że nasz rocznik ma zawsze.. a to
RADIOAKTYWNE BIEDRONKI.. a teraz kwarki itd
( sami wiecie co tam było )
temat wzięłam 1, ale nie policzyłąm słow i troche teraz mnie złapał stres.. że nie zdam

bo
błedy mam na pewno w tych zadaniach do tekstu.
7 maj 17:26
Trotyl: ale tutaj trzeba bylo tylko od slowa utworzyc inne slowo kto powiedział że mają to byc
powiazane ze soba pojęcia

Jest wiele slow ktore pochodzą od siebie i znaczxą zupelnie cos innego ( takie mam wrazenie
chodz przykladem tego nie popre bo nie mam nic na mysli )
7 maj 17:29
Kipic: no nie te biedronki rozwalily system
7 maj 17:30
xyz: nie ma takiego slowa jak cybernet
mi tam tekst sie podobal, ogladalem chyba niezliczona ilosc filmow sf(szczegolnie o kosmosie)
7 maj 17:30
xyz: nie ma takiego slowa jak cybernet
mi tam tekst sie podobal, ogladalem chyba niezliczona ilosc filmow sf(szczegolnie o kosmosie)
7 maj 17:30
Trotyl: mi tez sie podobał lubie fizyke i naukowe klimaty

A tekst wcale nie był kosmiczny wystarczy
przeczytac biografie jakiegos naukowca np Einsteina albo Nikoli Tesli i już jest wiecej
kosmosu
7 maj 17:33
Alois~: mi też tekst się podobał

ale wiecie co.. teraz mnie
PRZERAZILISCIE ja nawet na 2,5
strony nie napisalam ! teraz będe sie męczyć do wyników.. czy było tam 250 czy nie..
7 maj 17:37
Ania_601: ej @Technik co Ty przesyłasz dla @Kipica? ^^ bo jak z fizy z podstawy to jestem zainteresowana
7 maj 17:40
7 maj 17:41
Alois~: Kipic jak mam ponizej 250 to matura.. chyba out..

zaraz zobacze co tam napisałeś

ale ja
wziełam temat 1 bo wydał mi sie łatwiejszy, chociaz z poczatku byłam przekonana ze bede o 2
pisać , ale nie miałabym pojęcia o czym, bo temat był według mnie słaby.. żeby się rozpisać.
7 maj 17:43
Trotyl: @alois wlasnie z tego wzgledu ja przedluzalem jak sie dalo zdania. Nad jednym elementem
zastanawialem sie w kilku zdaniach najpierw zaczalem pisac w brudnopisie ale stwierdzilem ze
nie ma co, trzeba jechac na zywiol i wyszlo 4 strony.(żeby nie było wątpliwości ze nie mam 250
słów) a taktyke przyjalem taką że włąsnymi słowami opowiadałem o tych autorytetach ( na
posdstawie fragmentu) i wnioskowałęm o czym to siwadczy ( głownie nad tym patriotyzmem ktory z
tych opisów aż raził mnie po oczach) jeden typek tam mogl byc docentem a zostal w polsce.
Ogólnie troche mnie irytuje to że tak długo trzeba czekać na wyniki

a ty o czym pisałaś?
7 maj 17:44
Dziabong: Ja wybrałem temat pierwszy, nie wiem dlaczego ale lepiej czułem się w Glorii Victis bo
przynajmniej to przeczytałem (streszczenie) a Przedwiośnie typowo olałem sądząc, że jest to
prosta lektura, która dość pamiętam. Kogo nie spytam to pisał 2 temat. Dobrze, że w poleceniu
nie było potrzeby do odniesienia się do całości utworu (jako wymóg) bo bym poległ
7 maj 17:47
Dziabong: BTW. Jeżeli praca jest poniżej 250 słów to za kompozycje,styl, język i zapis jest 0 pkt,
jedynie dana praca może dostać jakieś pkt z treści. Więc na starcie połowa punktów odpada, bo
za treść 25 pkt, za reszta też 25pkt.
7 maj 17:48
Alois~: Trotyl ja 1 temat.. Teraz żałuje że się nie rozpisałam bardziej dla własnego spokoju...
Opisałam o czym są obydwa fragmenty, potem przedstawiłam kolejno je najpierw 1 obraz potem 2 i
na koniec dalam wniosek jaka roznica i podobienstwo.. puenta ( dobrze ze wpadlam na nia zawsze
wiecej słow..)
Dziabong ? czyli że mam szanse przy poniżej 250 na jakies pkty za prace


CZY DOBRZE ZYWIE
NADZIEJE !
7 maj 17:52
Trotyl: masz szanse ale tracisz 25 pkt ktore sa z reguły łatwe do zdobycia bo oceniają twoje
umiejętnosci tworzenia zdań, gramatyke i ogólnie kompozycje całego tekstu ( mozna zdobyc 25
maksymalnie wiec mysle ze 10 jest calkiem mozliwe do zdobycia a jak masz mniej niz 250 slow to
niestety oni zakladaja ze nie mozna na tyle rozwinac pracy żeby te punkty otrzymac

)
7 maj 17:56
Dziabong: No masz raczej szanse, czytałem, że przy sytuacji gdy jest mniej niż 250 słów to tylko na
kompozycji,stylu, języku i zapisie dostajesz 0pkt.
7 maj 17:59
Alois~: kurcze Kipic odpisałam na Twojego posta i nie załadowało..
nie wiem coś mi się z netem dzieje,
sądze ze skoro duzo napisałes to za rozwiniecie dostaniesz sporo do tego coś z klucza i są
punkty no i analizowałes wyraznie fragment więc... jest raczej okej. zalezy jaki wynik chcesz
miec, mnie to w tym momencie samo juz zdanie zadowala

Trotyl jeju pocieszyłeś mnie, dzięki, bo już się bałam że jak − 250 to nie sprawszają, chociaz
wyszło mi tak z .. 2,5 strony.. ale jak widze tutaj wiekszosc po 4 nawet pisała

to nie wiem
ile mi tych słow wyszło..
7 maj 18:03
Kipic: @Alois~ dzięki za pociechę może bedzie 30 %
7 maj 18:11
Alois~: Kipic będzie na pewno

a ja błagam o moje 250 słow

przygotujmy się na jutro.. własnie powtarzacie coś jeszcze ?
7 maj 18:13
Technik: @Ania60 wysłałem mu zadania z fizyki maturalne z rozwiązaniem tylko nie wiem czy odebrał
7 maj 18:14
matura: jak wszystko zrobiłem w wypracowaniu a napisałem poniżej 250 słów, to jeśli za całe
wypracowanie jest 50 punktów ja nie napisałem tylko na 250 to ile mi odejmą?
7 maj 18:16
Alois~: matura

widzze podobny problem co ja

tyle że ja nie mam pewności czy mam 250 czy mniej ale
zacytuje :
''Trotyl: masz szanse ale tracisz 25 pkt ktore sa z reguły łatwe do zdobycia bo oceniają twoje
umiejętnosci tworzenia zdań, gramatyke i ogólnie kompozycje całego tekstu ( mozna zdobyc 25
maksymalnie wiec mysle ze 10 jest calkiem mozliwe do zdobycia a jak masz mniej niz 250 slow to
niestety oni zakladaja ze nie mozna na tyle rozwinac pracy żeby te punkty otrzymac)
7 maj 17:56
Dziabong: No masz raczej szanse, czytałem, że przy sytuacji gdy jest mniej niż 250 słów to
tylko na kompozycji,stylu, języku i zapisie dostajesz 0pkt.
''
7 maj 18:19
Alex: jeśli masz dużo za mało to policzą i nie zdałeś/aś
7 maj 18:21
Alex: jeśli masz dużo za mało to policzą i nie zdałeś/aś
7 maj 18:22
matura: czyli jak wiem doskonale że napisałem grubo poniżej 250 to straciłem już 25 punktów?
7 maj 18:25
Technik: @matura miał pewniaki przecież poszukajcie na forum pisał o tym ale prokurator się nim zajął
7 maj 18:25
matura: no dobra, odpowiedzcie proszę na 18:25
7 maj 18:27
Technik: @matura nauczycielka mówiła że jeśli praca nie ma minimum to nie jest sprawdzania

więc módl
się żebyś w zamkniętych miał wszystko dobrze..
7 maj 18:34
Alois~: Technik

nie strasz mnie ! a mówiła coś o liczeniu słow

czy jak to jest jak sie ma 2 strony
to juz ok?
7 maj 18:35
Technik: ''Z pewnością warto napisać wypracowanie na więcej niż 250 słów. W przypadku, gdy nie
osiągniemy tego limitu, oceniane jest tylko rozwinięcie tematu; nie ocenia się języka, stylu,
kompozycji i zapisu. Kompozycję wypracowania ocenia się wtedy, gdy przyznane zostały punkty za
rozwinięcie tematu.''
7 maj 18:36
Alois~: i weź się tu zrelaksuj.. na kolejne dni jak zwykłym polskim się zaczęłam martwić
7 maj 18:43
Rafi: Walić ten polski.. Pierwsze koty za płoty.. Obym te 30 % nastukał, bo moja dzisiejsza matura
byłaby lepsza od niejednego horroru..

Nie mogłem się skupić, duszno w sali gimnastycznej.. Jak w saunie.. Cały zgrzany, wody ani
niczego nie można było mieć.. Poje*##&* te regulaminy.
Mogłem pominąć część I i w ogóle jej nie robic, samym wypracowaniem bym zdal, bo pomysl na
napisanie akurat mialem, i ciagle o tym myslalem zamiast sie skupic na czytaniu tego syfu..
7 maj 18:43
lol : drodzy koledzy czy to ważne , jak napisaliśmy ważne aby zaliczyć 21=30% ni więcej nie potrzeba
, za matmę się bierzcie żeby was nie zaskoczyła , ma tam na forum różne zadania możecie mi
sprawdzić
7 maj 18:48
Alois~: Rafi faktycznie.. szybciej napsiac w 3 h wypracowanie na jakies dobre nawe 40 pkt niz no..

dobra dobra 21.. jak ktos nie ma tylu słow co trzeba na wypracowaniu i błedy ma w poprzednich

to wiesz 21 ciezka sprawa

dobra bierzmy się za matme ! tez na sali pisalam ale raczej
lekko zmarzłam
7 maj 18:54
7 maj 18:57
Milky:
Chyba nie myślicie, że egzaminator będzie liczył słowo do słowa.
Jeśli widzi, że maturzysta radzi sobie z pisaniem, pisze z sensem i wyjawia oznaki znajomości
lektury, to nie ma takiej możliwości żeby nie przepuścił, zakładając że czytanie ze
zrozumieniem poszło solidnie.
Mówię to z własnego doświadczenia, bo podobnie pisałem swoje wypracowanie, którego nie zdążyłem
dokończyć.
Głowa do góry i powodzenia na matematyce jutro.
To mówi ja, maturzysta z 2011, 64%z polskiego.
7 maj 18:58
Alois~: Milky

a na ile stron napisales ?
7 maj 19:02
Rafi: Milky : Widać coś nas łączy, też nie zdążyłem zakończenia.. a wydaje mi się że sposób w jaki
chciałem napisać był aż za dobry jak na mnie

Lipa jeżeli tymi kilkoma zdaniami, które dopisywałem w pośpiechu, bo została minuta zepsuje mi
prace.. ale wtedy miałbym za mało słów.
Jak trafi się na upierdliwego egzaminatora to moze mu sie zachce policzyc i co wtedy ? xd
Nie no, zycze kazdemu zdanego polskiego.. Mi tam nie byl on potrzebny..
ale jesli matme zawale to normalnie do angielskiego nie podchodze

Macie jakies zadanka bo nudno , a wszystkie maturki przerobione
7 maj 19:15
7 maj 19:25
Milky: Podobnie jak już zostało wspomniane, pisałem z ręki, bez prób w brudnopisie.
Zdarzały mi się przekreślenia w tekście, więc estetycznie to nie wyglądało.
Napisałem coś w granicach półtorej strony, może nieco więcej, ale na pewno dwóch stron nie
przekroczyłem.
Starałem się za to, żeby wypaść korzystnie pod względem stylistycznym.
Pamiętam jedno ze swoich wtrąceń jakby to było wczoraj: "osią tematyczną, wokół której obraca
się fabuła powieści Zofii Nałkowskiej", bo pisałem o Granicy.
7 maj 19:37
7 maj 19:51
jikA:
Rozumiem że jesteś poddenerwowany ale słownictwo obowiązuje każdego więc trochę przystopuj.
7 maj 19:57
Emilia: Zrobiłam głupi błąd: ubzdurało mi się, że Gajowiec miał na imię Tomasz i wszędzie w pracy tak
pisałam, zamiast Szymon...Pewnie jakieś punkty polecą, ciekawe ile
7 maj 20:16
Emilia: Zrobiłam głupi błąd: ubzdurało mi się, że Gajowiec miał na imię Tomasz i wszędzie w pracy tak
pisałam, zamiast Szymon...Pewnie jakieś punkty polecą, ciekawe ile
7 maj 20:16
Alois~: Emilia ja mysle ze to chyba nie ma tragedii z tego powodu.. CHYBA że się myle. a to nie bedzie
rzeczowy ?
7 maj 20:22
Kipic: jikA tak tylko czuje sie jakbym zostal wydymany

nie mielismy ani Mazowsza ani autorytetow w
przedwiosniu omawianych a jednak ie okazuje ze powinno to bylo byc w programie

i jeszcez na
kazydm forum inne odpowiedzi
7 maj 20:24
Eta:

dla
jikA
7 maj 20:25
Eta:
@
Kipic 
Szkoda,że nie ma matury z "
podwórkowej łaciny'' .... 100% miałbyś na bank!
A feee .... jestem w
7 maj 20:29
Dziabong: @Kipic
Ale przeżywasz, ja też nie miałem ale jakoś przeczytałem wiersz i starałem się coś o nim
napisać. Jeżeli jesteś wystarczająco inteligentny to nie potrzebujesz omawiać dany temat na
lekcjach aby cokolwiek o nim napisać.
7 maj 20:30
Dominik: mazowsze jest spoza kanonu lektur. dziwne, gdybys je omawial.
a o autorytetach rowniez sie nie uczylem, ale wszystko mozna bylo wnioskowac z danego
fragmentu. taka powtorka z czytania ze zrozumieniem.
7 maj 20:30
HiggerNater: @ Kipci
To jest twój problem, ja również nie miałem nic o autorytetach a wypracowanie nie sprawiło mi
większych problemów
7 maj 20:32
atak: panowie ja na onecie sprawdzalem mniej wiecej i okazalo sie ze tematem przewodnim ktory sie
przewijakl byl wlasnie patriotyzm w tych autorytetach , latego jestem dobrej mysli i tak
apropo w tym zadaniu powinno byc Opinia Informacja i Opinia ( 2 O i na srodku I ) nie wiem co
za debil z rmf−u widzi w tym informacje ( bo co to niby za informacja jak ci powiem ze jutro
bedzie atak kosmitów to jest to raczej moja opinia bo co za informacja z dupy wzieta ).
7 maj 20:47
Rafi: 1) Emilia : Jezeli przez cala prace uzywalas stwierdzen : Tomasz , Gajowiec, Męzczyzna itd to
nie bedzie az taki blad jakbys zrobila : Jak w probnej ludziska mylili Łęcka z ta prostytutka
(Maria , badz Marianna) <−−−−− bład rzeczowy i od razu cały akapit w piz...
2) Kipic : Z czym Ty masz problem, spinasz sie tutaj niepotrzebnie. Zluzuj majty.

Tez jestem wkur... bo nie poszlo jak chcialem ale to nie powod do rozpaczy.. taka prawda ze
matura gowno Ci da w zyciu

Jutro sobie popraw humorek dobrze piszac matme.
PS. Mazowsze bodajze nie jest w programie. Bynajmniej tego nikt z nami nie omawial..
Slyszalem ploty ze to nie jest w programie, z dupy sobie to wzieli.
Wystarczylo przeczytac i przeanalizowac. Nic prostszego. Szkoda ze czasu zabraklo.. przez ta
zasrana I czesc..
7 maj 20:52
Rafi: 1) Emilia : Jezeli przez cala prace uzywalas stwierdzen : Tomasz , Gajowiec, Męzczyzna itd to
nie bedzie az taki blad jakbys zrobila : Jak w probnej ludziska mylili Łęcka z ta prostytutka
(Maria , badz Marianna) <−−−−− bład rzeczowy i od razu cały akapit w piz...
2) Kipic : Z czym Ty masz problem, spinasz sie tutaj niepotrzebnie. Zluzuj majty.

Tez jestem wkur... bo nie poszlo jak chcialem ale to nie powod do rozpaczy.. taka prawda ze
matura gowno Ci da w zyciu

Jutro sobie popraw humorek dobrze piszac matme.
PS. Mazowsze bodajze nie jest w programie. Bynajmniej tego nikt z nami nie omawial..
Slyszalem ploty ze to nie jest w programie, z dupy sobie to wzieli.
Wystarczylo przeczytac i przeanalizowac. Nic prostszego. Szkoda ze czasu zabraklo.. przez ta
zasrana I czesc..
7 maj 20:52