matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
hwdtel:
a
b
Wykazać,że dla a,b∊R
+
⋀a≠b ;
+
>2
b
a
[lub pokazać miejsce w internecie ,gdzie zadanie takie (stare jak świat) albo podobne jest rozwiązane}
7 maj 07:47
Artur miast z mat to z telew:
a
b
Podobno wystarczy pokazać,że jeśli f(a,b)=
+
, to
b
a
f(a=b,b=a)=f
min
=2
7 maj 07:54
Janek191:
a, b ∊ R+ ∧ a ≠ b Mamy ( a −b)
2
> 0 a
2
− 2 a*b + b
2
> 0 / : a*b
a
b
− 2 +
> 0
b
a
a
b
+
> 2
b
a
ckd.
7 maj 07:55