Jak skraca się ułamki?
nande: mam przykłady
1)
6 + 4√22
czy będzie to 3 +2√2?
i drugi przykład
8 + 3√34
czy wynikiem będzie 4 + 3√3?
7 maj 16:36
pigor: ..., otóż, 1−szy dobrze, a 2−gi źle .
7 maj 16:45
nande: czyli powinno być
4 + 3√32 
?
7 maj 16:53
pigor: | | 8+3√3 | |
..., bo 8:4=2 , a 3:4= 34=0,75, więc np. |
| = 2+ 34√3. ...  |
| | 4 | |
7 maj 16:56
nande: aaa, dziękuję

a gdybym miała znak mnożenia między 8 i 3
√3
to czy daje mi to w liczniku 24
√3 a w mianowniku jest cztery
24√34
dalej się tego nie da skrócić?
7 maj 17:01