Przedział P jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności
kamczatka: Przedział P jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności |x−a|≥d gdzie x jest niewiadomą. Podaj
liczby a i d.
P=(0;6)
ja to robię tak że wyliczam środek przedziału i potem dodaje po 3 w lewo i prawi czyli
wychodzi:
a=3
d=3
ale jak to się oblicza tak normalnie ?
7 maj 17:21
kamczatka: ?
7 maj 18:09
pigor: ..., kurcze skąd wziąłeś ten przedział P=(0,6} −na pewno nie on był dany,
bo jeśli już, to tu mógłby być to przedział P=(−∞;−3>U<3;+∞), wtedy postępujesz
tak jak to zrobiłeś i szukana nierówność ma postać |x−3| ≥ 3 i tyle . ...