a
a: rozwiaż nierownosc
x2−9>0
7 maj 11:49
irena_1:
(x−3)(x+3)>0
x∊(−∞; −3) ∪ (3; ∞)
7 maj 11:50
a: a mozna delte obliczyc?
7 maj 11:52
a: Δ=36
Δ=6
7 maj 11:53
irena_1:
A po co? Miejsca zerowe:
x2−9=0
x2=9
x1=−3 lub x2=3
7 maj 11:53
a: w nierownosciach zawsze delte sie obliczalo
7 maj 11:58
7 maj 11:59
irena_1:
Deltę się liczy, jeśli masz równanie zupełne, ze wszystkimi współczynnikami różnymi od zera...
7 maj 12:00
a: −3x2+8x≤0
7 maj 12:01
Dominik: mozna liczyc nawet dla rownania x2 = 0, ale to glupota i bezsens.
7 maj 12:02
a: z tymi rownaniami niezupelnymi mam problem
7 maj 12:02
aniabb: można liczyć zawsze, tylko to już jest podejście maszynowe, a ludzie po to myślą, żeby się nie
męczyć
7 maj 12:04