1.|x+6|>3
jack: 1.|x+6|>3
2.Pole powierzchni całkowitej szescianu jest równe 54. Objętosć tego szescianu jest równa?
3. jaki jest zbór rozwiązania nierównosci (x−2)(x+5) ≥ 0 .
4. Kąt α jest ostry i sin α = 3/11 . wtedy cos α jest równy ?
5. okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma promień
6. ile wynosi wysokosć tego trójkąta
7 maj 14:21
xyz: I w czym masz problem?
7 maj 14:23
jack: nie umiem tego za żadne skarby zrobić
7 maj 14:24
7 maj 14:28
xyz: 5 i 6 brak danych ale pewnie tak jak w reszcie trzeba podstawic do wzoru...
7 maj 14:28
jack: no ok. spróbuje to zrobić. a ktos moze to rozwiązać jak inni rozwiazuja innym?
7 maj 14:29
xyz: Nie bo to tak banalne zadania, ze sam zrobisz jak zechce ci sie pomyslec
7 maj 14:30
jack: 1. czyli x<−3 i x>9 ?
7 maj 14:33
jack: 2. to 27 ?
7 maj 14:37
jack: 4. 8/11 ?
7 maj 14:42
Janek191:
z.1
I x + 6 I > 3
x + 6 < − 3 ∨ x + 6 > 3
x < − 9 ∨ x > − 3
czyli
x ∊ ( − ∞ ; − 9 ) ∪ ( − 3 ; + ∞ )
===========================
7 maj 14:43
pigor: ... , faktycznie małe pojęcie masz o tym na kilkanaście godzin przed ...
1) |x+6| >3 ⇔ x+6<−3 lub x+6 >3 ⇔ x< −9 lub x >−3 ⇔ x∊(−∞;−9) U (−3;+∞)
7 maj 14:44
Rafi: 5. ma promien 2/3 wysokości trójkata rownobocznego. a wysokość w trojkacie rownobocznym
powinienes znac.
7 maj 14:44
Janek191:
z.2
P = 6 a2 = 54 / : 6
a2 = 9
a = √9 = 3
więc
V = a3 = 33 = 27
================
7 maj 14:45
Janek191:
z.3
( x − 2)*( x + 5) ≥ 0
x1 = − 5 , x2 = 2
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze, więc
(x − 2)*( x + 5) ≥ 0 ⇔ ( x ≤ − 5 ∨ x ≥ 2 ) ⇔ x ∊ ( −∞ ; − 5 > ∪ < 2; + ∞ )
============================================================
7 maj 14:49
jack: 5 i 6 to jedno zadanie tylko nie wiem czemu mi sie tak wzieło. bo 6 to promien
7 maj 14:49
Janek191:
z.4
0 < α < 90
o
| | y | |
sin α = |
| ⇒ y = 3 ∧ r = 11 |
| | r | |
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 = r
2 − y
2 = 11
2 − 3
2 = 121 − 9 = 112 = 16*7
więc
x =
√112 =
√16*7 = 4
√7
zatem
==================
7 maj 14:55
Janek191:
z.4
0 < α < 90
o
| | y | |
sin α = |
| ⇒ y = 3 ∧ r = 11 |
| | r | |
x
2 + y
2 = r
2 ⇒ x
2 = r
2 − y
2 = 11
2 − 3
2 = 121 − 9 = 112 = 16*7
więc
x =
√112 =
√16*7 = 4
√7
zatem
==================
7 maj 14:56
jack: z4 to 8/11 ? a z5. to 12 √3
7 maj 14:57
jack: z4 to 8/11 ? a z5. to 12 √3
7 maj 14:57
Janek191:
z.5
R = 6
więc
h = 9 − wysokość tego trójkąta
====
czyli
a
√3 = 18 / :
√3
a = 6
√3 − długość boku tego trójkąta
=======
7 maj 15:01
lol: koles znalazł na necie przeciek z jutrzjeszej matury pierwsze 5 zadań bo za reszte trzeba sporo
zaplacić a wy frajerzy mu to zrobiliscie. dzieki bo i sam bede miał na jutro i nie bede w
takim razie rozwiazywał
7 maj 15:10