Szukam zdolniachy do tego zadanka
Maryyy: Czworokąt wypukły ABCD,w którym AB=1 , BC=2 , CD=4 , DA=3 jest wpisany w okrąg.
Obliczyć promień R tego okrgu.
Sprawdzić,czy w czworokąt ten można wpisać okrąg.
Jeżeli tak,to obliczyć promień r tego okręgu.
7 maj 20:55
lamoe:

AB =1
BC=2
CD=4
DA =3
cała trudnosc to twierdzenie kosinusów oraz fakt ze katy z naptzeciwka maja sume 180
czy da sie wpisac okrag?
ab+cd = cb +ad hmm
a potem policz sobie pola 2 trojkatow przedzielonych przekatna
i promien okregu wpisanego ze wzorów. r = 2PaBCD/a+b+c+d
7 maj 21:36
Maryyy: skąd ten ostatni wzór?
7 maj 21:38