Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
Michal: Z urny, w której znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych, losujemy dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
7 maj 19:07
anka: Ω=C 2 z 9
A=C 2 z 4
P(A)= Ω/A
7 maj 19:22
anka: Ω=C 2 z 9
A=C 2 z 4
P(A)= Ω/A
7 maj 19:22
LAIK: Ω=9
A− czyli białe kule jest 4/9
B− czyli czarne kule jest 5/9
ma mieć 2 białe więc 4/9 * 3/8 = 12/72 = 1/6
3/8 bo już masz jedną białą kulę

Tak myślę..
7 maj 20:50
LAIK: to jest bez zwracania wyżej, a ze zwracaniem to
4/9 * 4/9 = 16/81
7 maj 20:58
Janek191:
4 + 5 = 9
| | | | 9 ! | | 8*9 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 36 |
| | | 2* 7 ! | | 2 | |
| | | | 4 ! | |
I A I = | = |
| = 3 ! = 6 |
| | | 2 * 2 | |
więc
| | I A I | | 6 | | 1 | |
P( A ) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 36 | | 6 | |
===================
7 maj 21:22