oblicz
paulina: zadanie 1.
O ile procent liczba 21 jest większa od liczby 15?
a) 6% b) 25% c) 40% d) 50%
zadanie 2.
Punkt W=(p,q) jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej. Jeżeli
miejscami zerowymi tej funkcji są
x=−4 i x=8 , to
a) p=2
b) p=−4
c) p=4
d) p=6
zadanie 3.
Suma 2+4+6+...+n wynosi
a) (n2 +2n)\2
b) (n2 +2n)\4
c) (n2 +2n)\8
d) n2 +2n
zadanie 4.
Ciąg (an), n większe lub równe od 1 dany jest wzorem
Znajdź wzór ogólny sumy n początkowych wyrazów tego ciągu, a nastepnie oblicz sumę dziesieciu
początkowych wyrazów ciągu (an).
zadanie 5.
Podstawą ostorsłupa jest romb o boku długości 6. Kąt ostry rombu ma miare 60*, w ysokość
ostrosłupa jest równa dłuższej przekątnej rombu.
a) Oblicz objętość ostorsłupa
b) wiedząc, ze spodek wysokości ostrosłupa pokrywa sie z wierzchołkiem przy kącie ostrym rombu,
oblicz kąt nachylenia najdłuższej krawędzi bocznej ostosłupa do podstawy.
7 maj 14:58
Janek191:
z.1
| 21 − 15 | | 6 | |
| = |
| = 0,40 = 40 % |
| 15 | | 15 | |
================================
7 maj 15:34
Janek191:
z.2
x
1 = − 4, x
2 = 8
więc
| | x−1 + x2 | | − 4 + 8 | | 4 | |
p = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=============================
7 maj 15:37
Janek191:
z.3
Czy nie ma błędu w treści zadania ?
7 maj 15:45
Janek191:
z.3
Czy nie ma błędu w treści zadania ?
7 maj 15:47
paulina: sprawdzałam i nie widzę żadnego błędu. jest wszystko tak samo
7 maj 15:50
paulina: sprawdzałam i nie widzę żadnego błędu. jest wszystko tak samo
7 maj 15:50
paulina: sprawdzałam i nie widzę żadnego błędu. jest wszystko tak samo
7 maj 15:50
Janek191:
z.5
a = 6
α = 60
o
a) Pp − pole rombu
| | √3 | |
Pp = a2 *sin α = 62 * sin 60o = 36* |
| = 18 √3 |
| | 2 | |
Romb składa się z dwóch trójkątów równobocznych o bokach długości a = 6.
h
1 − wysokość trójkąta równobocznego
| | √3 | | √3 | |
h1 = a |
| = 6* |
| = 3 √3 |
| | 2 | | 2 | |
e − długość dłuższej przekątnej rombu
Mamy
e = 2 h
1 = 2* 3
√3 = 6
√3
czyli wysokość ostrosłupa
h = e = 6
√3
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| *18 √3* 6 √3 = 36*3 = 108 |
| | 3 | | 3 | |
==============================================
7 maj 15:56
paulina: dzieki za pomoc
7 maj 15:58
aniabb: zadanie 3 odp b
7 maj 16:02
Janek191:
z.3
2,4,6, ..., n
a
1 = 2
| | n | |
Mamy dodać |
| wyrazów, więc suma jest równa |
| | 2 | |
| | n | | 2 n + n2 | | n2 + 2 n | |
0,5*( 2 + n)* |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Odp. b
7 maj 16:17
Janek191:
z.5 b)
h = 6
√3
e = 6
√3
więc
| | h | |
tg α = |
| = 1 , więc α = 45o |
| | e | |
===============================
7 maj 16:21