matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
olopk:
Witam. Możecie mi pokazać krok po kroku jak rozwiązać to zadanie? Rozwiąż równanie
2x − 3
−1=0
x + 1
7 maj 12:04
aniabb:
D: x≠−1 do wspólnego mianownika
2x−3−x−1
=0
x+1
i mnożę przez mianownik, {bo to równanie (przy nierównościach przez mianownik
2
)} x−4=0 x=4
7 maj 12:07
Janek191:
D = R \ { − 1}
2 x − 3
− 1 = 0
x + 1
2 x − 3
= 1
x + 1
2 x − 3 = x + 1 2 x − x = 1 + 3 x = 4
7 maj 14:20