Narysujmy trójkąt w układzie współrzędnych, gdzie punkt:
A − czerwony
B − niebieski
C − zielony
D − pomarańczowy
Zakładamy że punkt D jest miejscem gdzie wysokość c przetnie odcinek AB
Wiemy że równanie prostej to y=akx+bk oraz znamy jeden punkt należącej do tej prostej C(0,5)
oraz wiemy że prosta ma być prostopadła do prostej przechodzącej przez odcinek AB.
k − prosta której równanie mamy obliczyć
l − prosta przechodząca przez punkt A i B
Obliczam równanie prostej l: y=alx+bl
| ⎧ | −1=−2al+bl ⇒ bl=2al−1 | |
| ⎩ | 2=4al+bl |
prosta AB ⊥ prostej CD
| 2+1 | 1 | |||
aAB= | = | , to aCD= −2 | ||
| 4+2 | 2 |