Liczby
Hans: Suma dwóch liczb naturalnych jest równa 348,
największy wspólny dzielnik tych liczb to 29.
Co to za liczby?
7 maj 10:08
Nienor: a+b=348
29x+29y=348
x+y=12
x=1 y=11 ⇒ a=29 b=319
x=2 y=10 ⇒ a=59 b=290
x=3 y=9 ⇒ a=87 b=261
x=4 y=8 ⇒ a=116 b=232
x=5 y=7 ⇒ a=145 b=203
x=6 y=6 ⇒ a=b=174
Jest 6 takich par liczb naturalnych.
7 maj 10:15
irena_1:
x=29a
y=29b
NWD(a, b)=1
29a+29b=348
a+b=12
12=1+11=2+10=3+9=4+8=5+7
Pary liczb (a, b), które spełniają warunek NWD(a, b)=1 to pary:
a=1 i b=11
lub
a=5 i b=7
Czyli:
x=29 i y=319
lub
x=145 i y= 203
7 maj 10:38
7 maj 10:39