matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij
knypcio:
Pomóżcie proszę: Uzasadnic że sin10
o
cos20
o
cos40
o
=
1
8
7 maj 17:17
Nienor:
2sin10
o
cos10
o
cos20
o
cos40
o
sin20
o
cos20
o
cos40
o
=
=
2cos10
o
2cos10
o
2sin20
o
cos20
o
cos40
o
sin40
o
cos40
o
=
=
4cos10
o
4cos10
o
2sin40
o
cos40
o
sin80
o
sin80
o
=
=
=
8cos10
o
8cos10
o
8sin(90
o
−10
o
)
sin80
o
1
=
8sin80
o
8
7 maj 18:04
knypcio:
Serdeczne dzięki
7 maj 19:54