matematykaszkolna.pl
Teoretyczne pytanie - prosta równoległa do podstawy trójkąta alpacino: Witam, mam takie teoretyczne pytanie, bo jutro matura emotka Załóżmy, że w dowolnym trójkącie prosta równoległą do podstawy przechodzi przez środek jednego z ramion. Czy w takiej sytuacji, mogę bezpiecznie wywnioskować, że ta prosta przechodzi także przez środek drugiego z ramion ? Czy na maturze musiałbym to udowadniać ?
7 maj 16:35
Trotyl: tak, wynika to wprost z twierdzenia o odcinku łączącym środki ramion trójkąta, które mówi że jeżeli mamy odcinek który łączy środki ramion trojkąta to ten odcinek jest rownolegly do podstawy tego trojkata emotka
7 maj 17:01
pigor: ..., nie, tylko powinieneś napisać, że korzystasz z tw. takiego, a takiego, a wtedy . ... emotka
7 maj 17:04
Trotyl: wsumie pigor ma racje bo zeby cos twierdzic to trzeba miec do tego podstawy, nie mozna tak z dupy powiedziec ze jest ale mysle ze jak napiszesz ze korzystasz z tego to bedzie ok emotka
7 maj 17:08
alpacino: Ok, wielkie dzięki. W razie czego napiszę do czego się odnoszę ale i tak mam nadzieję, że nie będzie wykazywania z planimetrii bo to jedyne z czym mam problemy emotka
7 maj 17:19
alpacino: Ok, wielkie dzięki. W razie czego napiszę do czego się odnoszę ale i tak mam nadzieję, że nie będzie wykazywania z planimetrii bo to jedyne z czym mam problemy emotka
7 maj 17:20