Pomocy
wiolaaa: jak się oblicza ..
Ciąg ( 9,x,19)jest arytmetyczny a ciąg (x,42,y,z) jest geometryczny .Oblicz x,y oraz , z.
7 maj 18:18
Nienor: | | an−1+an+1 | |
2x=19+9 własności ciągu arytmetycznego: an= |
|
|
| | 2 | |
2x=28
x=14
| | an | | an+1 | |
422=xy własność ciągu geometrycznego |
| = |
| , an≠0
|
| | an−1 | | an | |
42*42=14y
y=126
126
2=42z
z=378
Jeżeli chcesz sprawdzić dlaczego te ciągi mają takie, a nie inne własnoci, podstaw wzory ogólne
na poszczególne wyrazy i zobacz co wyjdzie.
7 maj 18:32