w trójkącie ABC Poprowadzono dwusieczne kątów A i B . Dwusieczna te przecina się
lol: w trójkącie ABC Poprowadzono dwusieczne kątów A i B . Dwusieczna te przecina się w punkcje P ,
uzasadnij ,że kąt APB jest rozwarty
punkt przecięcia dwusiecznej jest P
TO wygląda że bedzie 2 α i 2β kąt
jak rozwiązać takie zadanie
7 maj 19:51
lol: prosze o pomoc pilne
7 maj 19:56
lol:
7 maj 19:59
lol:
7 maj 19:59
Eta:

2α+2β= 180
o−γ ⇒ α+β= 90
o−γ
δ= 180
o−(α+β)= 180
o −(90
o−γ)= 90
o+γ >90
o
zatem kąt
δ jest katem rozwartym
c.n.u
7 maj 20:19
Eta:
poprawiam zapisy: ( na rysunku też ma być ozn. 2γ
2α+2β= 180o− 2γ
7 maj 20:22