matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.5.2010
Zadania
Odp.
10
Fisieeenka:
Nie rozumiem zbytnio zadanka.. A raczej jego drugiej części. Jak ten wykres mam narysować.?
2
Jolka:
1) Kula tocząca się po równi pochyłej w pierwszej sekundzie przebyła drogę 0,5 m , a w każdej następnej sekundzie − drogę o 1 m dłuższą niż w poprzedniej. Oblicz drogę , jaką przebyła kula
0
dan:
ma ktoś tradycje rycerskie?
2
marta:
Hej mam pytanie. Jak wyznaczyć punkty na układzie współrzędnych do podanych funkcji: f(x) = 2x + 1 ( wiem że tutaj będzie (−1,0)(0,1) )
1
Aleksandra :
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=−4 , S3= −12
3
sasanka:
czy moze mi ktos wytlumaczyc jakim cudem sie wzielo takie rozwiazanie
mam to przepisane do zeszytu ale nijak mi to nie pasuje
1
Maturzystka:
MATURKA USTNA Z POLSKIEGO
Motyw winy i kary ma ktoś?
13
kris:
dane są zbiory :A=(1,2,3,4,5),B=(2,4,6,8),C=(0,5) wyznacz zbiory: A∪B,A ∩ B,(A∩B)∪C,(A∪C)\B
0
Goja:
POMOCY
z tym zadaniem poniżej
2
Goja:
:::rysunek::: czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem.. bo nie bardzo sobie z nim radzę....
6
kris:
rozwiąż równania a. [x−2]=5
1
kaczucha:
W czworokąt o wierzchołkach (−5,0),(0,0),(0,5),(−5,5) wpisano koło .Ile raz poletego czworokąta jest większe od pola trójkąta.
11
Katarzyna Olejnik:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
2
taki mały problem:
Narysuj wykres f. Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji w podanym przedziale: a) f(x)=2x
2
+4x <−2;1>
6
pomocy:
log
√
128
+ log 32
1
3
log 2
√
2
1
Dawid:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
0
Latoya:
pomóżcie plis
1
ja xP:
dla jakich wartości a i b suma a
2
+b
2
przyjmuje wartość najmniejszą, jeśli wiadomo, że: a) a+b=4
2
ja xP:
rozwiąż nierówność: a) (2−3x)
2
−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
9
nkk:
wyznacz iloraz,jesli: a) a
1
=6, a
5
= 2/27
0
5 zadan pomozcie plis:
zad1 sprawdz metoda zero−jedynkowa czy zdania, ktorych schematy przedstawiono ponizej, sa prawami rachunku zadan:
1
Daria :
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20
6
Małgorzata:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an
13
ewelina0312:
zad1 sprawdz metoda zero−jedynkowa czy zdania, ktorych schematy przedstawiono ponizej, sa prawami
9
Latoya:
Zadanie dla inteligentnych i pomocnych ludzi
Ze sklejki w kształcie trójkąta prostokątnego wycięto koło o średnicy 8 dm. Oblicz,jaką część
1
paatryk993:
:::rysunek:::
5
Małgorzata:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an)
0
Paweł:
ZADANIE Z MATURY PODST
1
nie umiejąca matmy pomocy:
W czworokąt o wierzchołkach (−5,0),(0,0),(0,5),(−5,5) wpisano koło .Ile raz poletego czworokąta jest większe od pola trójkąta.
8
oła:
stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij że dla kazdej liczby n∊ N+ zachodzi równość (1−1/4)(1−1/9)(1−1/16)*...*(1−1/n
2
)=(n+1)/2n dla n ≥ 2
12
nkk:
znajdź 13ty wyraz ciągu arytmetyczneo mając dane: a
3
−a
1
=−1, a
7
=9
6
zielony:
4
nkk:
wyznacz wzór na n−ty bwyraz ciągu mając dane: S
n
=3n
2
−n
3
pol:
Jeden z boków trójkąta wpisanego w okrąg jest średnicą tego okręgu i ma długość 5cm. Oblicz pole trójkąta, jeśli:
12
Konrad:
wyznacz liczby a,b tak aby funkcje byly rowne , jesli :
4
Utada:
Witam, takie mam zadanko: Czy można znaleźć w układzie współrzędnych punkt, przez który nie przechodzi wykres żadnej
1
lusi:
dany jest prostokat o wymiarach 3x10cm. jego dlugosc i szerokosc zwiekszono o x cm. dla jakich wartosci x pzrekatna nowego prostokata ma dlugosc wieksza od 13cm?
1
Magda265:
znajdź asymptoty pionowe i poziome funkcji
2x
2
+2
x
2
−4
, a następnie sprawdź otrzymane wyniki poprzez obliczenia.
1
Magda265:
a) lim
x−>(−1)
|x+1|/|5+5x| b) lim
x−>6
|x−6|/(x−6)
5
Magda265:
lim
x−>0
{1−cosx}/{3x
2
}
1
robek:
Na sześcianie o objętości 216cm
3
ustawiono ostrosłup o wysokości 4 cm i podstawie identycznej jak sześcian . Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły .
1
maturzysta:
zna ktoś link do rozwiazań zadań z matmy rozszerzonej
1
macq:
najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= −2x
2
+8x+2 gdy xe <−2;3>
1
macq:
funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe (+3) i (−5) a jej najwieksza wartoscia jest 6 jaka jest jej postac ogolna
16
OLA MUSIAŁ:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an). a) a1+a2=7
1
OLA MUSIAŁ:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an).
0
Łukasz:
Podstawą stóżka jest koło o polu 36 pi. Oblicz PC i V stożka jeżeli jego tworząca jest równa 12
2
Marta:
Przyprostokatne trojkata prostokatnego pozostaja w stosunku 5:12. Oblicz dlugosci bokow tego trojkata, jesli jego obwod jest rowny 90 cm. Prosze o pomoc:(
1
Ewa:
Punkty E i F są srodkami bokow AB i BC rownolegloboku ABCD. Oblicz, w jakim stosunku odcinek EF podzielil przekatna DB rownolegloboku.
1
asia:
Dwa boki trojkata roznobocznego maja dlugosc 3 cm i 4 cm. Trzeci bok lezy naprzeciwko najmniejszego kata. Wiedzac,ze obwod trojkata jest liczba naturalna, oblicz dlugosc trzeciego
0
Sojuz:
jak by ktoś mógł mi wypisać działy z których mam robić te zadania ([url]http://img188.imageshack.us/i/matmazdaniabmp.jpg/[/url]) ułatwiło by mi to naukę..... a jakby komuś się chciało wykonać te zadania żebym wiedział jak je zrobić (na
2
:D:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)= 2x3 − 7x2 + 5x
1
:D:
Oblicz o ile % zwiększy się pole prostokąta, jeśli każdy bok zwiększymy o 20%
?
2
alusiek:
ile wynosi II pochodna?
1
Raff:
Suma pierwszego i czwartego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48, a suma drugiego wyrazu i piątego jest równa 24.
1
Raff:
Rozwiąż równanie: (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x)+...+(50+99x)=275
0
Fisieeenka:
1. Podaj dziedzinę i wzór funkcji opisującej pole kwadratowej działki budowlanej w zależności od długości przekątnej x.
0
sylwia:
Wyznaczyć dziedzinę funkcji : arc tg(3x+2).
1
kasia:
1. f(x,y)=(x
2
+ y)e
y
3
em:
oblicz granice:
4
Kaasia:
(x
2
− 6)(x
2
− 49) = 0
0
anonim:
Mam problem z zadaniem a jest ono następujące: mam obliczyć pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź
17
lusi:
szkielet prostopadloscianu o podstawie kwadratowej wykonany zostal z 80cm drutu. jakie powinny byc dlugosci krawedzi prostopadloscianu, by jego pole powierzchni calkowitej bylo najwieksze?
2
asiańka:
POTRZEBUJE POMOCY POTRZEBNE NA JUTRO 1) oblicz wyrazy a3,a2,a4,a8,a11 ciągu arytmetycznego (an) jezeli a1=8 a jego róznica wynosi5
4
:(:
a
2
+ 1
a + 1
Wykaż, że jeśli a > 0 , to
≥
a + 1
2
Rozwiazalem to tak :
1
_All:
Rozwiąż nierówność
3
asiańka:
mam prośbe jak dodaje się wielomiany jakiś przykład prosze
1
xxxxx:
Oblicz współrzędne środka ciężkośći trójkąta ABC jeśli A(−4, 4), B(0,4), C(−5,6)
2
bajka0909:
OPINIE co do maturki ja sprawdzałam juz wyniki pierwszego dnia i jestem zadowolona
koło 70% będzie ,ogólnie była prosta a jak wam poszło
9
humanistka na 100%:
odnosnie matury: jak wyszlo mi w 31 zadaniu 15 + 3 pierwiastow z 3, i ja to pozniej dodałam
i napisalam w odp 13 pierwiastkow z 3 to mi dadza z jednego pkt? (cale zad jest na 2)
0
lilia:
1)Dla jakiej wartości parametru m punkt P=(−3,2) należy do wykresu funkcji: a) f(x)=mx−4
2
Paula:
?prosta o równaniu y=5x−m+3 przechodzi przez punkt A=(4,3). Wtedy a. m=20 b.m=14 c. m=3
7
bozenna:
W trójkącie ABC,wpisanym w okrąg,kąt przy wierzchołku A jest równy 75 stopni,kąt przy wierzchołku
1
Paula:
Dane są wielomiany W(x)=3x
2
−2x+5 oraz P(x)=2x
3
−2x+5. Wielomian W(x) − P(x) jest równy;
1
STW2000:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
1
Dociekliwy:
W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu. Jest to zadanie
3
em:
oblicz granice:
3
em:
ile to jest
√
∞
?
1
Kamil:
a
2
+ 1
a + 1
≥
a + 1
2
Rozwiazalem to tak :
1
pomóż :):
MAcie link do strony z odpowiedziami z angielskiego
2
xyz:
zad.1 napisz wzor funkcji kwadratowej f, o ktorej wiesz ze:
0
Kasia :
Dane są punkty A=(6;0), B=(4;−2), C=(8;−6). Wyznacz:
2
ja xP:
Wyznacz współczynnik c, wiedząc, że funkcja f ma dokładnie jedno miejsce zerowe. a) f(x)= x
2
+3x+c
7
Bmx:
Witam prosiłbym o wskazówke do zadania http://www.zadania.info/d201/94438
1
Kasia :
log
2
10+log
2
80−log
4
10000
6
ja xP:
rozwiąż równanie: 4x
4
+ 4x
2
+1 =0
5
Kasia :
Dana jest funkcja f(x) określona wzorem f(x)=x
2
−4 dla x∊<−1;3> a) sporządź wykres funkcji g(x)=−f(x), h(x)=f(−x), k(x)=f(x+1)−4
14
Kasia :
Dane są punkty A=(6;0), B=(4;−2), C=(8;−6). Wyznacz:
2
Kamil:
a
2
+ 1
a + 1
≥
a + 1