rozwiąż równanie
ja xP: rozwiąż równanie:
4x4 + 4x2 +1 =0
banalne ale ja tego nie kumam xP
6 maj 10:19
robinka: podstawiasz za x
2=t t>0
4t
2+4t+1=0
następnie obliczasz Δ i liczysz t
1 i t
2 
gdy obliczysz t
1 i t
2 to Ci pomogę dalej
6 maj 10:39
lisek:
(2x2+1)2=0
Dla każdego x∊R 2x2+1>0
Zatem brak rozwiązań
6 maj 10:39
ja xP: ee właśnie Δ=0 to wyszło mi −1/4 ?
6 maj 10:45
robinka: t>0
czyli brak rozwiązania
6 maj 10:50
lisek:
tak jak robinka proponuje to rzeczywiście Δ=0, tylko, że t>0, a tobie wyszło −1/4, więc nie ma
rozwiązań
6 maj 10:51
ja xP: aha dzięki
6 maj 10:53