pomocy 5 zadan do rozwiazania na juz potrzebne
ewelina0312: zad1
sprawdz metoda zero−jedynkowa czy zdania, ktorych schematy przedstawiono ponizej, sa prawami
rachunku zadan:
a) [(p⇒q) ⋀(q⇒p)]⇔(p⇔q)
b)[p⋁(q⋀r)]⇔[(p⋁q)⋀(p⋁r)]
zad2
wyznacz ciag arytmetyczny(an), tzn a1oraz roznice r, wiedzac, ze:
a) a5=19 i a9=35
b) a8+a13=37 i a9−a6=9
c) a3=4 i S=20
zad3
wyznacz ciag geometryczny (an), tzn. a1 oraz iloraz q, wiedzac ze:
a) a2=2 i a5=16
b) a1+a4=1302 i a2+a3=252
zad4
oblicz pole prostokata o obwodzie 140cm, wiedzac, ze dlugosc jego bokow oraz przekatnej tworza
ciag arytmetyczny
zad5
jaka liczbe nalezy dodac do kazdej z liczb: 1, 11, 11, aby powstale sumy tworzyly ciag
geometryczny
6 maj 20:40
Gustlik: Zad 1) Napisz czytelnie, np. pVq, p q, bo nie mogę rozszyfrować znaków nie wiem czy to
alternatywa czy koniunkcja.
Zad 2)
wyznacz ciag arytmetyczny(an), tzn a1oraz roznice r, wiedzac, ze:
a) a5=19 i a9=35
a9−a5=4r
35−19=4r
16=4r /:4
r=4
a1=a5−4r
a1=19−4*4
a+1=19−16=3
Odp. a1=3, r=4
b) a8+a13=37 i a9−a6=9
a9−a6=3r
3r=9 /:3
r=3
a+8=a1+7r=a1+7*3=a1+21
a13=a1+12r=a1+12*3=a1+36
a1+21+a1+36=37
2a1+57=37
2a1=37−57
2a1=−20 /:2
a1=−10
Odp. a1=−10, r=3
c) a3=4 i S?=20 → napisz ile wyrazów ma suma, np. S6=20, brakuje tej danej.
7 maj 00:39
Gustlik: Zad 3)
wyznacz ciag geometryczny (an), tzn. a1 oraz iloraz q, wiedzac ze:
a) a
2=2 i a
5=16
q
3=8
q=2
Odp. a
1=1, q=2
b) a
1+a
4=1302 i a
2+a
3=252
{ a
1+a
1q
3=1302
{ a
1q+a
1q
2=252
{ a
1(1+q
3)=1302
: { a
1(q+q
2)=252
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1302 | | 42 | | 1 | | 31 | |
| =5 |
| =5 |
| = |
|
|
| 252 | | 252 | | 6 | | 6 | |
6(1+q
3)=31(q+q
2)
6(1+q
3)=31q(1+q)
6(1+q
3)−31q(1+q)=0
6(1+q)(1−q+q
2)−31q(1+q)=0
(1+q)(6−6q+6q
2−31q)=0
(1+q)(6q
2−37q+6)=0
q=−1 lub Δ=(−37)
2−4*6*6=1369−144=1225
√Δ=35
q
2=6
q
3=−1
a
1(1+q
3)=1302 /:(1+q
3)
| | 1302 | | 1302 | | 1302 | |
a1'= |
| = |
| = |
| =1302*U |
| | | | | | | |
{216}{217}=6*216=1296
| | 1302 | | 1302 | | 1302 | |
a1''= |
| = |
| = |
| =6
|
| | 1+63 | | 1+216 | | 217 | |
| | 1302 | | 1302 | | 1302 | |
a1'''= |
| = |
| = |
| nie istnieje
|
| | 1+(−1)3 | | 1−1 | | 0 | |
Odp:
a
1''=6, q
2=6
7 maj 01:04
Gustlik: Zad. 4) zad4
oblicz pole prostokata o obwodzie 140cm, wiedzac, ze dlugosc jego bokow oraz przekatnej tworza
ciag arytmetyczny
a1, a2 − boki
a3 − przekątna
2a1+2a2=140 /:2
a1+a2=70
a1+a1+r=70
2a1+r=70
a32=a12+a22 (tw. Pitagorasa)
(a1+2r)2=a12+(a1+r)2
Rozwiąż układ równań:
{ 2a1+r=70
{ (a1+2r)2=a12+(a1+r)2
7 maj 01:08
Gustlik: Zad 5)
jaka liczbe nalezy dodac do kazdej z liczb: 1, 11, 11, aby powstale sumy tworzyly ciag
geometryczny
1+x, 11+x, 11+x
22+2x=12+2x
Wychodzi równanie sprzeczne. Na pewno trzecia liczba to 11? Sprawdź treść zadania.
7 maj 01:11
suseł: warunek na:
ciąg geometryczny] , nie
arytmetyczny
7 maj 01:19
Gustlik: Racja, suseł, Sorki, nie doczytałem . Będzie wyglądać tak:
(11+x)2=(1+x)(11+x)
121+22x+x2=11+x+11x+x2
121+22x=11+12x
22x−12x=11−121
10x=−110 /:10
x=−11
Spr.
a1=1−11=−10
a2=11−11=0
a3=11−11=0
Odp. x=−11, tylko wychodzi a1=−10 i q=0.
7 maj 01:27
Eta:
Dobranoc Wszystkim

"susły" już dawno śpią
7 maj 01:42
ewelina0312: zad1
a) [(p⇒q) ⋀ (q⇒p)] ⇔ (p⇔q)
b)[p ⋁ ( q ⋀ r )] ⇔ [(p ⋁ q) ⋀ (p⋁r)]
8 maj 21:16
ewelina0312: zad2
c) a3=4 S5=20
8 maj 21:17
Gustlik: c) a
3=4 S
5=20
| | a1+a5 | |
Zauważ, że |
| =a3 (średnia arytmetyczna daje środkowy wyraz ciągu)
|
| | 2 | |
Zatem S
5=a
3*5=4*5=20
Warunki te spełnia każdy ciąg arytmetyczny, który składa się z 5 wyrazów i w którym a
3=4 −
jest to środkowy wyraz ciągu. Może to być np. ciąg 2, 3, 4, 5, 6, albo 0, 2, 4, 6, 8 albo −2,
1, 4, 7, 10 itp. Jest nieskończenie wiele takich ciągów.
9 maj 00:40
Gustlik: Co do zadania 1 nadal nie wiem, o co chodzi, bo zamiast symboli działań na zdaniach są
kwadraciki, nie wiem, gdzie jest np. alternatywa, koniunkcja czy implikacja.
9 maj 00:42
ewelina0312: zadanie 2 sory ale zle ci dane podalam

c) a3= − 4 ; S5= 20
9 maj 12:31
Gustlik: | | a1+a5 | |
Jeżeli a3=−4, to suma S5 nie może być 20, tylko −20, bo S5= |
| *5=a3*5=−4*5=−20.
|
| | 2 | |
Obliczmy w standardowy sposób: a
5=a
1+4r
| | a1+a1+4r | | 2a1+4r | |
S5= |
| *5= |
| *5=(a1+2r)*5=a3*5=−4*5=−20 − dochodzimy do tego samego.
|
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli jest dana suma ciągu arytmetycznego i wyraz, który jest dokładnie środkowym wyrazem tej
sumy, to wtedy zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań i tak jest w tym przypadku, bo a
3
| | a1+a5 | | a1+a5 | |
jest środkowym wyrazem sumy S5, bo S5= |
| *5 → wyrażenie |
| =a3, stad |
| | 2 | | 2 | |
środkowy wyraz =a
3.
Sprawdź jeszcze raz treść zadania.
9 maj 22:47
ewelina0312: niewie takie dane mam podane w zadaniu
14 maj 15:29
wisienka: wyznacz ciag arytmetyczny(an), tzn a1oraz roznice r, wiedzac, ze:
a6−a4=1 oraz a5+a13=16
20 mar 18:13
bartek: wyznacz ciąg geometryczny, w którym a2= 1, a4 = 9
21 gru 21:12
5-latek : sposob nr 1 a
2=a
1*q
a
4=a
1*q
3 wyznacz ztego a
1 i q i napisz wzor na wyraz a
n
Sposob nr 2
| a4 | |
| =q2 wiec q2=9 to q=3 lub q=−3 wyznacz np z a2=a1*q wyraz a1 i napisz |
| a2 | |
teraz wzor na wyraz a
n w ciagu geometrycznym
21 gru 21:19
Wiolaa : a3=8 i A5=20 ciąg arytmetyczny
7 maj 08:38
6latek: a
3=8
a
5=20
a
n= a
5+(n−5)*r=
a
n= 20+6n−30
a
n= 6n−10
Policzmy inaczej
a
3= a
1+2r
8−12=a
1
−4=a
1
a
n= a
1+(n−1)*6
a
n= −4+6n−6= 6n−10
7 maj 10:39
Mateusz: @Gustlik, zmień przeglądarke, albo kodowanie znaków bo operatory logiczne widać w normalnej
postaci
8 maj 21:34
dawdom: Znajdź wyraz a10 mając dane a1=3 r=−2
22 gru 09:56
dawdom: Znajdź s5 początkowych wyrazów majac dane a1=4 q=−2
22 gru 09:58
Jerzy:
Pytasz poważnie ?
22 gru 09:58
KKrzysiek: [(p⇒q) ⋀(q⇒p)]⇔(p⇔q)
Rozbijasz na implikacje w prawo i implikacje w lewo.
22 gru 14:54
KKrzysiek: dowodem nie−wprost
22 gru 14:54
njknkn:

∑
23 mar 08:45