pomocy
lilia: 1)Dla jakiej wartości parametru m punkt P=(−3,2) należy do wykresu funkcji:
a) f(x)=mx−4
| | 1 | |
2)Dane są proste o równaniach : |
| x−y=3 oraz 2x+3y=0. |
| | 3 | |
Znajdź współrzędne punktu przecięcia się tych prostych.
3)Funkcja f określona jest wzorem: f(x)=(2+a)x−3.
a)Dla jakiej wartości a liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f ?
b)Dla jakiej wartości a funkcja f jest rosnąca?
chichi:
(1) w obu podpunktach rozwiązać równanie f(−3) = 2
(2) rozwiązać układ równań
| ⎧ | (1/3)x − y = 3 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2x + 3y = 0 | |
(3)
(a) rozwiązać równanie f(2) = 0
(b) rozwiązać nierówność 2 + a > 0