funkcja kwadratowa
xyz: zad.1
napisz wzor funkcji kwadratowej f, o ktorej wiesz ze:
a)jej miejscem zerowym są:−3, 2 i f(0)=−2
b)wierzcholek paraboli bedacej wykresem funkcji ma wspolrzedne W=(−2,3) i jedno z miejsc
zerowych jest rowne 3.
zad.2
dla jakich wartosci k podana funkcja nie ma miejsc zerowych?
a)f(x)=kx2−4x+3
b)f(x)=x2−3x+k
c)f(x)=kx2−kx+2k
d)f(x)=3k2x2−2kx+1
Może mi ktos to wytlumaczyc?
6 maj 11:36
Godzio:
1.
a) Miejsca zerowe : −3 i 2 => f(x) = a(x+3)(x−2) => podstawiamy dany punkt => A(0,−2)
−2 = a * 3 * (−2)
−2 = −6a
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x+3)(x−2) = |
| (x2 + x − 6) = |
| x2 + |
| x − 2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
b) Postać kanoniczna : f(x) = a(x+2)
2 + 3 => ponownie podstawiamy punkt (3,0)
0 = a *25 + 3
| | 3 | | 3 | | 3 | | 12 | |
f(x) = − |
| (x+2)2 + 3 = − |
| (x2 + 4x + 4)2 + 3 = − |
| x2 − |
| x − |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
2. w każdym przypadku oblicz dla jakiego k delta jest mniejsza od zera
np.
a) f(x) = kx
2 − 4x + 3
Δ = 16 − 12k < 0
12k > 16
6 maj 13:03
bzzz: ad1 f(x)=ax2+bx+c
a) a(x−2)(x+3)=0 oraz z f(0)=−2 mamy f(0)= a*02+b*0+c=−2→c=−2
a(x2+x−6)=0 więc aby wyraz wolny był −2 to a musi być 13.
Zatem nasza funkcja jest postaci f(x)= 13x2+13x−2
b) z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej f(x)=a(x−p)2+q, gdzie (p,q) to współrzędne
wierzchołka paraboli
f(x)=a(x+2)2+3 i wiemy, że f(3)=0
f(3)= a(3+2)2+3=0
25a+3=0
a=−325
wzór funkcji jest postaci f(x)= −325(x+2)2+3
6 maj 13:04