rozwiazac to
Nick: (√5x−9+3)2=(√x)2
6 maj 02:44
Basia:
x≥0 i 5x−9≥0
x≥0 i x≥
95
czyli
x≥95
(
√5x−9)
2+2*3*
√5x−9+3
3=x
5x−9+6
√5x−9+9=x
6
√5x−9=−4x /
2
36(5x−9)=16x
2 /:4
9(5x−9)=4x
2
4x
2−45x+81=0
Δ=(−45)
2−4*4*81=(9*5)
2−4*81 = 81(25−4)=81*21
√Δ=9
√21
√21>
√16=4
45−9
√21<45−9*4=9
x
1 nie spełnia założenia
√21>
√16=4
45+9
√21>45+9*4=45+36=81
| 45+9√21 | | 81 | | 81 | | 9 | |
| > |
| > |
| =3> |
| |
| 8 | | 8 | | 9 | | 5 | |
x
2 spełnia założenie
6 maj 09:46
Basia: chyba coś tu sknociłam, przyjrzę się temu jeszcze raz za jakieś dwie godzinki
6 maj 11:03
robinka: 5x−9+6*
√5x−9+9 =x
6*
√5x−9=−4x /:6
x ≤0
| | 9 | |
x≥ |
| i x≤0 układ sprzeczny  |
| | 5 | |
brak rozwiązania, ja bym to tak zrobiła
6 maj 11:17
Bogdan:
Dzień dobry.
(
√5x − 9 + 3)
2 − (
√x)
2 = 0
(
√5x − 9 + 3 −
√x) * (
√5x − 9 + 3 +
√x) = 0
√5x − 9 + 3 −
√x = 0 lub
√5x − 9 + 3 +
√x = 0
√5x − 9 + 3 =
√x /
2 lub
√5x − 9 + 3 = −
√x /
2
Po podniesieniu obustronnym tych dwóch równości do kwadratu otrzymujemy tę samą
równość.
5x − 9 + 6
√5x − 9 + 9 = x
Jeszcze raz podnosimy obustronnie do kwadratu:
6
√5x − 9 = −4x /
2
36(5x − 9) = 16x
2 ⇒ 9(5x − 9) = 4x
2 ⇒ 4x
2 − 45x + 81
| | 18 | | 9 | | 72 | |
Δ = 729, √Δ = 27, x = |
| = |
| lub x = |
| = 9 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
| | 9 | |
W celu ustalenia ostatecznego rozwiązania trzeba wstawić otrzymane liczby: |
| i 9 |
| | 4 | |
do pierwotnego równania i przyjąć do odpowiedzi liczbę spełniająca zadane równanie.
6 maj 11:43
robinka: (
√5*9−9 +3)
2= (
√9)
2
(
√45−9 +3)
2= (
√9)
2
(6+3)
2=9
81=9
czyli nie spełnia dobrze myślę ? bazuje na rozwiązaniu Bogdana
| | 9 | |
podstawiłam również |
| też nie wychodzi |
| | 4 | |
6 maj 11:55