PROBA FUNKCJI !!!: 1. Zbadaj ktory ciag jest geometryczny:
a) an=4−3n
2
b) an=
53n−1
a) an=4−3n
2
an+1=4−3(n+1)
2=4−3(n
2+2n+1)=4−3n
2−6n−3=1−3n
2−6n
| | an+1 | | 1−3n2−6n | |
|
| = |
| ⇒To nie jest Ciag geometryczny. |
| | an | | 4−3n2 | |
b) an=(
53)
n−1
an+1=(
53)
n+1−1=(
53)
n
| | an+1 | | 53n | |
|
| = |
| =U{53}{53n*53−1 |
| | an | | 53n−1 | |
=
35−1=
53 ⇒To jest Ciag geometryczny.
2. Oblicz 1 wyraz a1 oraz iloczyn q ciagu gemetrycznego wiedzac ze a5=1, a9=16
a) Wyznacz ogolny wzor ciagu rosnacego.
b) Oblicz sume 8 wyrazow ciagu naprzemiennego.
/ a5=a18q
4
\ a9=a1*q
8
/ 16=a1*q
8
\ 1=a1*q
4 /:q
4
/ 16=a1
q8
/ 16=q
4
/ q=2
| | 1 | | 1 | |
\ a1= |
| = |
| lub 16−q4=0 |
| | 24 | | 16 | |
(4−q
4)(4+q
2)=0
(2−q)(2+q)(4+q
2)=0
/ q=−2
a) an=a1*q
n−1
an=
116*2
n−1
S8=
116*
1−2n1−2
S8=
116*
1−281−2
S8=
116*
1−28−1
S8=
116*
1−256−1
S8=
116*
−255−1
S8=
116*
2551
S8=
25516
S8=15
1516
3. Suma 3 poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego wynosi 30 jezeli do tych liczb dodamy
odpowiednio 2,8,38 to otrzymamy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego wyznacz te liczby.
S3=30
30=a1+(a1+r)+(a1+2r)
30=3a1+3r /:3
10=a1+r ⇒ Drugi wyraz ciagu.
a=a1+2
b=10+8
c=a1+2r+38
b
2=a*c
18
2=(a1+2)(a1+2r+38)
18
2=(10−r+2)*(10−r+2r+38)
324=(12−r)(48+r)
324=576+12r−48r−r
2
324−576=−36r−r
2
−252=−36r−r
2
r
2+36r−252=0
Δ=b
2−4*a*c
Δ=36
2−4*1*(−252)
Δ=1296−(−1008)
Δ=2304
√Δ=48
x1=6
x2=−50
r=6 lub r=−50
a1=10−6=4 a1=10−50=−40
a2=10 a2=10
a3=10+6=16 a3=10+50=60
4. Oblicz sume:
12+
14+
18+...+
1512
a1=
12
q=
12
an=
1512
an=a1*q
n−1
1512=
12*
12n−1 /:2
1256=
12n−1
n=9
s9=
12*
512512−
1512*1=
12*
511512=
5111024