matematykaszkolna.pl
Wyznaczyć punkt D w czworokacie Kasia : Dane są punkty A=(6;0), B=(4;−2), C=(8;−6). Wyznacz: a) równanie prostych AB, BC. b) wyznacz punkt D będący wierzchołkiem czworokąta ABCD c) sprawdź czy czworokąt jest prostokątem d) wyznacz punkt przecięcia się przekątnych tego czworokąta
6 maj 10:14
robinka: a) tworzysz układ równań obliczasz najpierw prostą AB −2=4a+b 0=6a+b obliczasz prostą BC −6=8a+b −2=4a+b metoda rozwiązywania dowolna emotka
6 maj 10:43
Kasia : równania prostych AB i BC mam tylko nie wiem jak dalej
6 maj 10:51
Gustlik: Robinka − na współczynnik kierunkowy jest wzór:
 yB−yA 
a=

− obliczasz a, wstawiasz do równania prostej y=ax+b, np. jezeli a=2, to
 xB−xA 
prosta ma równanie y=2x+b. Potem wybierasz sobie jeden z punktów A lub B wstawiasz współrzędne do równania prostej i obliczasz b rozwiązując równanie z JEDNĄ niewiadomą. Po co stosować oukłady równań, jak można zrobić to na JEDNEJ niewiadomej?
6 maj 11:20
robinka: wiem emotkaale taki sposób. emotka wydaje mi sie czasem prostszy emotkajest nawet wzór na równanie prostej
6 maj 11:22
robinka: a ten czworokąt to może być dowolny czy raczej prostokąt ?emotkajeżeli dowolny to istnienie wiele takich punktów, zaznacz sobie w układzie współrzędnych te punkty.
6 maj 11:24
Kasia : to jest czworokąt mam wyznaczyć punkt D a później mam sprawdzić czy on jest prostokątem
6 maj 11:28
robinka: mam pomtysł jak to rozwiazac za chwilke napisze
6 maj 11:37
robinka: AB jest prostopadła do BC, więc musisz wyznaczyć prosta CD jest prostopadła do BC y=x−14 prosta AD jest prostopadła do AB y=−x+6 tworzysz układ równań y=x−14 y=−x+6 punkt przecięcia będzie współrzędnymi punktu D
6 maj 11:41
robinka: c) aby sprawdzić musisz obliczyć długości boków np |AB|i |CD| lub |AD| i |CB| dla pewności emotka
6 maj 11:43
Kasia : z tego układu wyszło ci że punkt D = (10;−4)?
6 maj 11:53
robinka: tak emotka
6 maj 11:55
Kasia : dzięki za pomoc jesteś wielka
6 maj 12:42
Gustlik: Do robinki: Wzór na równanie prostej przwechodzącej przez dwa punkty jest zakręcony. Umiem go stosować, ale musiałbym zerknąć do tablic, bo do pamięciowego wyuczenia jest on dość trudny, poza tym próbowałem nim robić zadania i szczerze mówiąć źle się nim robi i źle tłumaczy uczniom, bo nie wszyscy go kapują. Natomiast mi wystarczą dwa wzory: y=ax+b i
 yB−yA 
a=

− tym sposobem jestem w stanie rozwiązać zadanie nawet o 2−giej w nocy
 xB−xA 
zbudzony z głębokiego snu. Po prostu uzywam funkcji linowej. Zresztą ja większośc zadań z prostą robię na wzorze y=ax+b, bo jest to zwykła funkcja liniowa i z tego wzoru widać, jak leży prosta. Jeżeli prosta dana jest innym wzorem to go przeksztalcam do kierunkowego i rozwiazuję jak funkcję liniową.
6 maj 12:57
robinka: dziękuje za radę emotka
6 maj 13:11