Matura 2010
Dociekliwy: W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i trójkąt
równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6. Oblicz obwód tego trapezu. Jest to zadanie
z matury z podstawy.
Otóż popełniłem następujący błąd zamiast liczyć normalnie z wysokości trójkąta równobocznego ja
zrobiłem to z pitagorasa. Po prostu podzielilem dolna podstawe na 2 i wykorzystalem
pitagorasa.
Wysokosc mi wyszla 5 bo 32 + x2= 62.
Mam pytanie czy dostane za to jakies punkty bo wlasciwie to po przyblizeniu sa prawie takie
same wyniki, czy moze wzor na tr. rownoboczny jest nienaruszalny i nie mozna tego zrobic tak
jak ja to zrobilem. Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
6 maj 12:44
Bogdan:

Wg Ciebie: x =
√62 − 32 =
√27 = 3
√3,
| | 1 | |
a korzystając z wzoru na wysokość trójkąta równobocznego: x = |
| *6√3 = 3√3. |
| | 2 | |
Twoje rozwiązanie jest prawidłowe, myślę, że jeśli nie popełniłeś błędów rachunkowych
to dostaniesz punkty za to zadanie.
6 maj 13:26