Funkcje kwadratowe
Kasia : Dana jest funkcja f(x) określona wzorem f(x)=x2−4 dla x∊<−1;3>
a) sporządź wykres funkcji g(x)=−f(x), h(x)=f(−x), k(x)=f(x+1)−4
b) podaj dziedziny i zbiory wartości otrzymanych funkcji
6 maj 10:18
robinka: a)
g(x)=−f(x) > jest to symetria względem osi OX Df=<−1,3>, Zbw=<−9,4>
h(x)=f(−x) jest to symetria względem osi OY Df=<−3,3> Zbw=<−4,9>
k(x)=f(x+1)−4 translacja o wektor [−1,−4]Df=<−2,2>, Zbw=<−8,5>
6 maj 10:27
Kasia : ale ja właśnie nie wiem na czym to polega żeby tak wyszło
6 maj 10:30
robinka: a)symetria względem osi o Ox polega na tym, że argumenty funkcji się nie zmieniają, a wartości
zmieniają się na przeciwne.
b)b)przepraszam tu popełniłam błąd dziedzina powinna wynosić Df=><−3,−1> , zmieniają się
argumenty na przeciwne, wartości zostają takie same.
c) przesuwasz wykres w lewo o 1 i w dół o 4, rozumiesz?.. Ciężko mi tu narysować ten wykres.
6 maj 10:36
robinka: b)Df=<−3,1> źle mi się nacisnęło, przepraszam
6 maj 10:37
Kasia : dzięki jesteś wielka jasno i wyraźnie wytłumaczyłaś
6 maj 10:53
domcia92: sporzad wykres funkcji kwadratowej danej wzorem f(x)=x2 +3x−4
10 paź 17:48
domcia92: porzad wykres funkcji kwadratowej danej wzorem f(x)=x2 +3x−4(tam powinno byc x do drugiej)
10 paź 17:48