matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.11.2009
Zadania
Odp.
2
mimi:
jeszcze jedno − zbiory : w grupie sześciuset studentów:
5
mimi:
słuchajcie, pilnie potrzebuję jeszcze pomocy z trzema przykładami :
7
j:
oblicz:
2
mmx5:
1 Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jesli: a) o: (x−1)
2
+ (y+4)
2
= 16 ;l: y=
3
4
x + 3
1
mmx5:
1.Napisz rwnanie okręgu przechodzącego przez punkt A, i stycznego do obu osi układu współrzędnych, jeśli:
1
melka:
co to jest parydygmat kulturowy?
13
Ewela:
1.Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r=10 poprowadzono dwie cięciwy CAi CB równej długości. Kąt ACB ma miarę α=30 stopni. Oblicz pole trójkąta.
1
Afro:
proszę,może mi ktoś napisać czy ciąg a
n
=n
2
−8n jest: malejący,niemalejący, rosnący czy nie jest monotoniczy. moim zdaniem jest rosnący,ale chcę mieć pewność że się nie mylę.
4
Arcus:
Witam Proszę o pomoc w 3−ech zadaniach
1
Juban:
(x
2
+4)(x+8)=X
4
−16
4
kamila:
z urny,w której są 3 kule białe i pewna liczba kul czarnych ,losujemy 2 kule .Ile może być kul w urnie,jeśli prawdopodobieństwo wylosowania przynajmiej 1 kuli białej jest wieksza od 0,5.
1
kamila:
w urnie znajdują sie kulę zielone i białe −razem 9 kul.Losujemy dukrotnie bez zwracania,po 1 kuli .
5
j:
Wyznacz dziedzine funkcji
1
y = log
2
(e
−x + 4
− 1) +
√
x
2
− 9
2
Malwina:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? W trapezie równoramiennym krótsza podstawa i ramiona mają długość a, zaś kąt ostry ma miarę α. Oblicz pole trapezu.
0
kamila:
w magazynie zainstalowano 3 czujniki ,z których każdy może uruchomić alarm w wypadku pożaru.prawdopodobieństwo wykrycia pożaru przez pojedynczy czujnik jest rowne 0,6.oblicz
1
Kasia:
Wiedząc że liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu: W(x) = x
5
− 2x
4
− mx +2. Oblicz m.
0
Marzenka:
4−x
2
Dla jakich wartości parametru a funkcja f(x) = {
dla x≠2
2−x
{ 2−3a dla x=2
2
Marzenka:
Asie
mogę prosić o wytłumaczenie ?
http://matematyka.pisz.pl/forum/25044.html
5
zosia:
podstawa trójkąta ABC ma długość 12.Kąty przy podstawie mają miary 30*i 45*.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
3
zosia:
Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej .Proste te dzielą przekątną na 3 równe części,każda o długości 5 cm.Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
17
zosia:
Przekątna AC równoległoboku ABCD ma długość6 cm,a przekątna BD jest prostopadła do boku AD oraz kąt ostry między przekątnymi ma miarę 60*.Oblicz pole i obwód tego równoległoboku.
4
mimi:
3
√
−1
11
16
*
3
√
2
7
Juban:
(−3−2x)
3
+(2x+3)
3
0
Paula:
narysuj kwadrat ABCD o boku 4cm a nastepnie obraz tego kwadratu w podobienstwie o skali : a)
1
4
1
Juban:
2(x−2)
3
1
Paula:
Prosze o pomoc
! podaj skalę takiego podobienstwa w ktorym figura i jej obraz saprzystajace.
3
Ania:
2
x
=3
0
Kto mi pomoze?:
W pewnej szkole sredniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.Tabelka
0
magelana:
Oblicz granicę ciągu
2
Pati:
masakra
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe . a) oblicz sinus kąta
25
antis:
W kąt prosty wpisano wpisano 2 okręgi do ramion kąta, i stycznie zewnętrznie do ramio kąta. Wyznacz długość promienia większego okręgu jeśli promień mniejszego ma długość 1 cm
1
Pati:
masakra
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe . a) oblicz sinus kąta
9
zosia:
5
16
+25
7
26*5
12
5
17
−5
16
9
25
9
=
→ tu w mianowniku jest :25 do potęgi−
125
2
*25
−
9
2
2
0
Adam:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka
0
magda:
średni wzrost dorosłych kobiet w Polsce wynosi 164,2 cm z odchyleniem standardowym 5,6 cm a mężczyzn 176 cm z odchyleniem standardowym 7,4 cm. Standaryzując dane, sprawdź czy kobieta o
4
A:
:::rysunek::: Proszę o pomoc i z góry przepraszam za nieudolny rysunek.
1
Ania:
Proszę o szybką odp. bo to na jutro
2
Madzia:
w prostopadłóścianie przekontne scian bocznych wychodzące z tego same wierzchołka tworzą kąt 50 stopni a ponadto kazda znich ma długośc równą 5dm.oblicz pole powierzchni bocznej i
1
martinaa:
znajdź x spełniający warunek
1
Wojtek:
n + 1
Rozwiąż równanie: x
2
+ x
3
+ x
4
+ ... = lim
2n + 1
6
marzena:
Prosze o pomoc bo mi jakieś bzdury wychodzą.Dla jakich x wartości podanych wyrażeń tworzy ciąg arytmetyczny?
5
Marzenka:
Dobry wieczór. Czy mogłabym prosić kogoś o pomoc? Pole trójkąta ABC, gdzie A(1,2), B(2,3) wynosi 8. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że należy on do prostej 2x + y − 2 = 0
0
Karola:
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie
Proszę o pomoc. Udowodnić, że jeżeli punkt należy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości od ścian tego czworościanu jest stała
1
wrrrr:
x1 +x2 =8 (1+
√
3
)x1 +(1−
√
3
)x2=8
2
bania:
zad1 Uzasadnij twierdzenie dla każdego n ∊N+ (
√
3
+
√
5
)
2n
< (
√
3
+
√
5
)
2n+1
7
miroslaw:
1.
sinx
1+cosx
+
1+cosx
sinx
=
2
sinx
2
Gosia:
bardzo proszę o pomoc.
4
mikołaj:
proszę o pomoc
2
matmematyka:
√2/2 to 0.5√2? to to samo?
0
lusii:
bzrdzo bym prosiła o pomoc: rozwiaż nierówność:
2
Kamila:
Witam. Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
2
wyrazenia wymierne:
mama jest młodsza od taty o 6 lat, stosunek ich wieku to 8/9. po ile maja lat?
0
Adam:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka
2
marta:
rozwiąż nierówność: 2
4x
2
−3x+1/2
<(1/2)
−40x
2
1
marta:
4x
2
−3x+1/2
<(1/2)
−40x
2
1
ewka:
4x
2
−3x+1/2
<(1/2)
−40x
2
2
Ona 18POMOCY:
W pewnej szkole sredniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.Tabelka przedstawia zestawienie wynikow ocen
0
Ona 18POMOCY:
W pewnej szkole sredniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki.Tabelka przedstawia zestawienie wynikow ocen
0
Ona 18POMOCY:
1
ewka:
bardzo prosze o pomoc rozwiąż równanie:
0
Karola:
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie
Udowodnić, że jeżeli punkt należy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości od ścian tego czworościanu jest stała
1
mhm..:
wysokość równoległoboku poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego tworzy z jego bokiem kąt 50 stopni. Oblicz miary kątów równoległoboku.
0
Marzena:
Pole trójkąta ABC, gdzie A(1,2), B(2,3) wynosi 8. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że należy on do prostej 2x + y − 2 = 0
3
wrrr:
czy coś takiego 4 * (2)
n
da sie przekształcić żeby powstało coś takiego 2
n
+
3
moim zdaniem nie...
2
ania:):
Trapez ABCD jest wpisany w okrąg w ten sposob ze podstawa AB jest srednica okregu. Kat ostry trapezu jest = 60 stopni a przekatna ma dlugosc 12. wyznacz pole trapezu
?
0
:(:
punkty A,B,C są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.Oblicz wsółrzędne wierzchołka D i obwód L równoległoboku,gdy:
2
łukasz:
Maksymalna długość nart skoczka narciarskiego wynosi 146% jego wzrostu, wynik zaokrąglij do 1 cm
6
figo:
wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej y=log 0,6 (−2 x 2 − x + 1)
4
Mati:
Po 40% obniżce buty kosztowały 99 zł. Jaka była cena przed obniżka?
50
matmematyka:
mam pyt jezeli α=−1/5 to wdlaczego lezy jego koncowe ramie lezy w 3 cwiartce?
13
Adam:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość stożka ma 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
8
nigdy nie wiem co dalej
x
5
−x
4
−5x
3
+5x
2
+6x−6=0
2
Kuba:
klasa ma pojechac na wycieczke autokarek ktroego wynajecie kosztuje 2100zl. gdyby 5 uczniow nie pojechalo to kazdy z pozostalych uczniow musil by doplacic po 14 zl. ilu uczniow jest w tej
1
Gosia:
Podaj miary kątów: a) Rombu, w którym jedna z przekątnych rombu jest równa długości boków
7
mam policzone troszkę
x
3
−3x
2
−2x+6=0
1
Ania:
n
n + 3
Rozwiąż równanie (
) + (
) = 4 w zbiorze liczb naturalnych
2
1
2
Wojtek:
n + 1
Rozwiąż równanie: x
2
+ x
3
+ x
4
+ ... = lim
2n + 1
2
ktos wie jak to policzyc
x
3
+x
2
−x−1=0
2
Malwina:
Bardzo proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru a funkcja
2
amanda:
2
Kuba:
siema mam maly klopot z zadaniem a dokladnie nie rozumiem dokladnie jo co chodzi 1.Funkcja f przyporządkowuje kazdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbe dwuelementowych
1
juleczka:
hej. Może mi to ktoś policzyc? 3x
2
+x=16
3
sylwuu:
mam takie zadanie: jakie liczby x spelniaja rownanie:
0
pomoc1:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |2x+4|−|2x−4|=m ma nieskończenie wiele rozwiązań.
5
pomoc1:
funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbę dwuelementowych kombinacji zbioru n−elementowego.
0
MiKa:
Wie ktoś może jak sie z tym uporać ? W urnie jest 27 kul ponumerowanych liczbami od 5 do 31. Kule z numerami od 5 do 10 są czerowne, od 11 do 20 są zioelone, a pozostałe zółte. Losujemy
0
;):
http://matematyka.pisz.pl/forum/24990.html
2
klakier:
(
√
2
2
)
2
+ (
√
3
2
)
2
√
3
3
:):
Jak zbudować czworokąt mając dane trzy boki oraz dwa kąty przyległe do czwartego boku?
3
Krzysiek2005:
ma moze ktos karte wzorow z matury z matematyki ta najnowsza albo zna link do niej
prosze o pomoc
0
pomocy:
W urnie jest n kul białych i m kul czarnych, gdzie m i n są względnie pierwszymi liczbami naturalnymi, których iloraz nm jest ułamkiem okresowym 0,(63). Zakładamy, że wylosowanie
8
bogusia:
O liczbie x wiadomo, że log
3
x=9. Zatem
5
???????????:
Rozwiąż podane równania: a) I x−3 I=12
0
magda:
Obliczyć wysokość walca o promieniu podstawy r=2 wpisanego w stożek o wysokości H=8 i promieniu podstawy R=6
4
;):
mam takie zadanie: Oblicz sin (α + β ) i cos ( α + β )
1
Kasia:
Ile można utworzyć liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5, o różnych cyfrach należących do zbioru {0,1,2,3,4,5,}?
0
wrrr:
! POMOCY
!za pomocą przekształceń elementarnych (metoda Gaussa) przedstaw macier odwrotną do danej macierzy (wystarczy jak powiecie ktory wiersz od którego odiąć lub dodać)
3
marcin :
wyznac zbiory :
1
Kasia:
Prosta o jakim równaniu jest osią symetrii funkcji f(x)=4x
2
−8x+8
2
Izka:
Rozwiąż równanie: |x+3|+2=0
11
Izka:
2*3
20
− 5*3
19
9
9
0
jacek:
.proszę o pomoc
3
Kasia:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego suma długości wszystkich krawędzi wynosi 12.
0
agulka252:
Wyznacz zbiory: A∪B, A ∩B, A\B, B\A, gdy: a)A=a, c,e,g, B=d,e,f,g
1
agulka252:
W trójkącie ABC o polu 12 cm2 bok AB ma długość 4 cm. Oblicz długość boku AC, jeśli kąt CAB ma miarę 45o,
1
agulka252:
Trapez prostokątny ma podstawy długości 3 cm i 6 cm oraz ramiona długości 4 cm i 5 cm. Ramiona przedłużono aż do punktu przecięcia. Oblicz obwody powstałych trójkątów.
19
Dany jest wielomian W(x)=x
3
+ax
2
−9x+b spełniajacy warunki W(−1)=−16 i W(4)=49 a) wyznacz parametry a i b
5
Proszę o pomoc. Wielomiany Dany jest wielomian W(x)=x
5
−6x
4
+ax
3
+4x o ktorym wiadomo, że W(−2)=8. Wyznacz liczbę a. Jak
0
ariffe2:
czy ktoś mi to sprawdzi. a) (1
4
5
+
19
20
x2−6
1
2
=−1 b)9x(−1):(−3)−(−4)x2−(−2)=−7
7
0
10
1
n
n
5!
c)4!=24 d)
11!
9!
=110 e)
=1 f)
=10 g)
=1 h)
=20
2!x3!
i)u{a
8
:a
3
}{(a
2
)
3
:(a
5
)
2
=a j)(a
2
xb
4
)
3
:(a
5
xb
2
)
4
=a
−
14:b
4
k)(x
2
)
3
:(x
4
)
2
x
2
ania1807:
używając symbolu wartości bezwzględnej,zapisz nierówność,którą spełniają liczby należące do przedziału(−6;6)
0
bounce17:
X jest modelem.
0
bounce17:
X jest modelem.
1
jacek:
mógłby mi ktoś pomóc proszę
0
bounce17:
0
polska:
:::rysunek::: gdzie tu jest srodek tego kawalka skrzydla o przekroju 60 mm
0
Karola:
oblicz pole powierzchni i objętość ośmiościanu foremnego krawędzi równej a
0
Blue:
Blue: Rzucamy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania drugiej szóstki w czwartym i czwartej szóstki w dziesiątym rzucie.
0
Agii:
Wykaż że jeżeli równość a
n
+ b
n
+ c
n
= 0 zachodzi dla n =1 i dla n =3 , to zachodzi dla każdej liczby naturalnej nieparzystej n.
3
Marian:
Pomóżcie nie wiem czy dobrze mi wyszło zadanie.
4
dora:
Wykaż,że liczba a=log
2
√
2
8−log
1/2
0,25 nie jest liczbą pierwszą ani złożoną.
log
2
8
log
2
2
3
2
log
2
√
2
8=
=
=3 *
=2
log
2
2
√
2
log
2
2+log
2
√
2
3
log
2
√
2
8=c
1
Iwa:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a krótsza przyprostokątna ma długość 15. Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta. Troszkę pilne
2
Iwa:
Dla jakich argumentów, funkcja przyjmuje wartości ujemne? f(x)=−3x
4
(x−5)
3
(x+2)
7
0
Iwa:
a) (2x
5
+5x
4
−3x
3
) : (x+3) b) (−5x
4
+3x
3
+8x+10) : (x−2) bardzo prosze
0
andro15:
W urnie jest x kul białych i 2 czarne. Z urny losujemy jedną kulę. Funkcja f przyporządkowuje liczbom x prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej. Sporządź tabelkę wartości funkcji f oraz
0
Mateusz:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |2x+4|−|2x−4|=m ma nieskończenie wiele rozwiązań.
0
GREŃ:
GRUPA HARCERZY (5 DZIEWCZYN I 4 CHŁ.) MASZERUJE GĘSIEGO, ILE ISTNIEJE RÓŻNYCH SPOSOBÓW USTAWIENIA TEJ GRUPY JEŻELI:
0
GREŃ:
Z tALI 52 KART WYLOSOWANO 5 KART. NA ILE SPOSOBÓW MOŻNA DOKONAĆ TAKIEGO WYBORU, ŻEBY WSRÓD WYLOSOWANYCH KART BYŁO CONAJMNIEJ 2 ASY
6
ja:
2
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
. Rozwiąż nierówność f(x+1)≤f(x)−1
x−3
7
ja:
klasa ma pojechać na wycieczkę autokarem, którego wynajęci kosztuje 2100zł. Gdyby 5 uczniów nie pojechało, to każdy z pozostałych musiałby dopłacić po 14zł. Ilu uczniów jest w tej klasie?
5
Blondi:
1
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=(
)
|
x
|
. Podaj zbiór wartości funkcji
2
y=f(x)−5
1
Stasia:
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 20 i tworzy z bokiem AC kąt α, taki że sinα =1/3 a zbokim BC kąt β taki, że tgβ=2. Wyznacz obwód trójkąta.
0
Stasia:
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 20 i tworzy z bokiem AC kąt α, taki że sinα =1/3 a zbokim BC kąt β taki, że tgβ=2. Wyznacz obwód trójkąta.
6
Blondi:
2x−3
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
−1
x+1
2
Mateusz:
a) napisz wzór funkcji logarytmicznej f, jeśli wiadomo, że do jej wykresu należy punkt P=(3,1) b) narysuj wykres funkcji g(x)=f(−x)
7
Lal:
W 4 kg roztworu znajduje się 2g soli. Jakie jest stężenie procentowe soli w tym roztworze ?
0
Lal:
:::rysunek::: Za pomocą dwóch ekierek Zuzia narysowała czworokąt w sposób przedstawiony n rysunku. Dwa boki
5
Stasia:
1.Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 20 i tworzy z bokiem AC kąt α taki, że sin α =1/3, a zbokiem BC kąt β, taki, że tg β=2. Wyznacz obwód trójkąta.
30
Ewela:
Błagam o pomoc.