zbadaj czy dana równość jest tozsamością
miroslaw: 1. sinx1+cosx+1+cosxsinx=2sinx
2
. (2sinx+cosx)2+(sinx−2cosx)2=5
3. cosx4+sinx4=1−2sinx2*cosx2
4 lis 18:32
godzio187: pomoge
4 lis 20:38
norka:
3/ L= cos4x + sin4x = ( sin2x +cos2x)2 − 2sin2x*cos2x = 1 −2sin2x*cos2x
L= P
odp: równość jest tożsamością
2) L= 4sin2x +4sinx*cosx +cos2x + sin2x −4sinx*cosx +4 cos2x =
= 5sin2x + 5cos2x = 5( sin2x + cos2x) = 5*1 = 5
L= P
4 lis 20:51
godzio187: nad 1 musze pomyslec

zara zrobie

2)
L= 4sinx
2+4sinxcosx+cos
2x+sin
2x−4sinxcosx+4cos
2x= 1+4(sin
2x+cos
2x)=1+4=5
L=P
3)cos
4x+sin
4x=1−2sin
2x*cos
2x
P=sin
2x+cos
2x−2sinx
2x*cos
2x=cos
2x+sin
2x(1−2cos
2x)=cos
2x+sin
2x(sin
2
x−cos
2x)=cos
2x+sin
4x−sin
2x*cos
2x=sin
4x+cos
2x(1−sin
2x)=sin
4x+cos
2x(
sin
2x+cos
2x−sin
2x)=sin
4x+cos
4x
4 lis 21:00
godzio187: | sin2x+(1+cos)2 | | sinx2+1+2cosx+cos2x | |
| = |
| =U{2 |
| (1+cosx)sinx | | (1+cosx)sinx | |
| | 2(1+cosx) | | 2 | |
+2cosx}{(1+cosx)sinx}= |
| = |
|
|
| | sinx(1+cosx) | | sinx | |
L=P
4 lis 21:04
godzio187: 3 troszke bardziej skomplikowanie zrobilem
4 lis 21:04
norka:
1/ bez myślenia

założ. sinx ≠0 i cosx≠ −1
| | sinx*sinx +(1+cosx)(1+cosx) | | sin2x+1+2cosx+cos2x | |
L= |
| = |
| =
|
| | sinx( 1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
| | 2 +2cosx | | 2(1+cosx) | | 2 | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | | sinx | |
L=P
jest tożsamością przy wyżej wymienionych założeniach .
4 lis 21:09
godzio187: cos mi nie wychodzilo na początku bo odrazu tu pisałem a jak na kartce to odrazu zobaczyłem
4 lis 21:18
godzio187: (sin α −cos α)2 = 1−2sin α cos α
14 maj 12:52