.
zosia: Przekątna AC równoległoboku ABCD ma długość6 cm,a przekątna BD jest prostopadła do boku AD oraz
kąt ostry między przekątnymi ma miarę 60*.Oblicz pole i obwód tego równoległoboku.
4 lis 20:49
godzio187:

α=60
o
a
2+(2x)
2=b
2
| | 3√3 | | 3√7 | | 9√21 | |
P=ab= |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
l=2a+2b=3(
√3+
√7)
5 lis 00:58
AROB:
5 lis 01:24
zosia: dzięki serdeczne
6 lis 14:42
:-)TO TYLKO JA: Znalazłam tu chyba błąd...
6 lis 16:35
:-)TO TYLKO JA: | | 1 | |
P=ab= |
| *3(bo 3 jest wysokością jednego z dwóch trójkątów |
| | 2 | |
| | 3√3 | |
prostokątnych)* |
| *2=4,5√3 |
| | 2 | |
6 lis 16:39
:-)TO TYLKO JA: Anno..jeszcze komuś należą się brawa
6 lis 16:50
godzio187: | | 1 | |
na czego wywnioskowałeś że a= |
| *3 ? 3 przeciez nie jest rzadna wysokością chyba że czegoś |
| | 2 | |
nie widze
6 lis 16:51
:-)TO TYLKO JA: | | 1 | |
no bo pole trójkąta prostokątnego |
| a*b,a nasz rówoległobok to 2 trójkąty |
| | 2 | |
prostokątne,gdzie 3 jest mniejszą przekątną i zarazem wysokością trójkątów prostokątnych...
6 lis 17:06
:-)TO TYLKO JA: | | 3 | |
x,jak sam wyliczyłeś= |
| ,⇒ 2 x=3 |
| | 2 | |
6 lis 17:08
godzio187: AROB możesz na to zerknąć ?
7 lis 01:11
godzio187: sprawdzałem to i nie widze u siebie błędu i kicha
7 lis 01:33
AROB: Tak ,
TO TYLKO JA ma rację.
| | 1 | |
P = 2 * |
| a * 2x = ...= 4,5√3 |
| | 2 | |
Czyli Kolejne brawa
7 lis 01:36
godzio187: hmmm nie rozumiem gdzie popełniłem błąd
7 lis 01:40
AROB: Bo pole równoległoboku składa się z 2 trójkątów prostokątnych i z tego faktu (a nie ze wzoru na
pole równoległoboku) tu korzystamy.
7 lis 01:43
godzio187: no niby tak ale te pola powinno się sobie równać niezależnie jak sie je obliczy, no ale dobra
niech będzie
7 lis 01:45
AROB: Ale Ty brałeś zły wzór na pole, bo P=ab. A takiego nie ma.
7 lis 01:46
godzio187: o kurde ale ja głupi jestem

jest przecież ah a nie ab !
7 lis 01:55