oblicz
ja: | | 2 | |
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)= |
| . Rozwiąż nierówność f(x+1)≤f(x)−1 |
| | x−3 | |
4 lis 09:21
Nikka: f(x+1)=2(x+1)−3
2(x+1)−3 ≤ 2x−3 −1
2x−2 ≤ 2x−3 −1
Dn: x∊R i x−2≠0 i x−3≠0
pozostaje rozwiązać nierówność...
4 lis 09:26
ja: a mogłabyś rozwiązać do końca?
4 lis 09:31
Nikka: D
n=R\{2,3}
2x−2 −
2x−3 + 1 ≤ 0
2(x−3)−2(x−2)+(x−2)(x−3)(x−2)(x−3) ≤ 0
x2−5x+4(x−2)(x−3) ≤ 0 / [(x−2)(x−3)]
2
(x
2−5x+4)(x−2)(x−3) ≤ 0
(x−1)(x−4)(x−2)(x−3) ≤ 0
teraz należałoby narysować wykres wielomianu w układzie współrzędnych (tego tutaj nie umiem)
x∊(1,2)∪(3,4)
Mam nadzieję, że jest dobrze zrobione
4 lis 10:00
Nikka: przepraszam odpowiedź to x∊<1,2)∪(3,4>
4 lis 10:02
marcin : mam problem

poniewaz mam takie zadanie i nie wiem czy kolega mi dobrze rozwiązał pomoze mi
ktoś

oto zadanie ;
wyznacz liczbe, ktorej przyblizenie jest rowne 36, wiedzac , ze jest przyblizenie
nadmiarem,
bład bezwzgledny jest rowny 0,37 . oblicz blad wzgledny tego przyblizenia.
4 lis 14:20
godzio187: marcin poszukaj w posatch bo to już
AROB rozwiązywał
4 lis 14:52