Planimetria
Ewela: Błagam o pomoc.
1.Trapez ABCD jest wpisany w okrąg w ten sposób, że podstawa AB trapezu jest średnicą okręgu.
Kąt ostry trapezu jest równy 60 stopni, a przekątna ma długość 12. Wyznacz pole tego trapezu.
2.Stosunek przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 1:3. Wyznacz stosunek odcinków,
na jakie wysokość CD podzieliła przeciwprostokątną AB.
3.Dany jest kwadrat ABCD. Punkty E, F są środkami boków odpowiednio B i CD kwadratu . Wyznacz
stosunek pola trójkąta EFC do pola trójkąta AEF.
4.Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest
odległy od jego boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Wyznacz obwód i pole równoległoboku.
4 lis 00:26
AROB: Pomogę jeszcze. Wyślę po jednym zadaniu.
4 lis 00:35
godzio187: AROB mi się nudzi to zrobie jej 3
4 lis 00:43
godzio187:

| | 1 | | 1 | | 1 | |
P2= |
| a* |
| a :2= |
| a2
|
| | 2 | | 2 | | 8 | |
| | | | 1 | | 5 | | 3 | |
P1=a2−P−P−P2=a2−2* |
| − |
| a2=a2− |
| a2= |
| a2
|
| | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
4 lis 00:49
AROB:

Zad.1. d=12, α=60
0, P= ?
Ponieważ podstawą trapezu jest średnica koła, więc trapez jest równoramienny,a ∡ADB jest
prostokątny (jako kąt wpisany oparty na półokręgu).
Z ΔABD obliczam podstawę a.
| 12 | | √3 | | 24√3 | |
| = |
| ⇒ a = |
| = 8√3 |
| a | | 2 | | 3 | |
| | r2√3 | |
Trapez składa się z 3 trójkątów równobocznych, więc: P = 3 * |
| |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
= |
| *(4√3)2*√3 = |
| * 16*3√3 = 36√3 |
| | 4 | | 4 | |
4 lis 00:58
norka:

czerwony odcinek to : h
a niebieski to: h
b
h
a = 4 cm h
b = 8 cm
P= b*h
b = 8*8= 64 cm
2
| | 64 | |
P=a*ha = 64 => a = |
| = 16 cm
|
| | 4 | |
Ob= 2a +2b = 32 +16 = 48 cm
4 lis 00:59
AROB: Dobrze
godzio187 , zrobisz pozostałe? A jak dziś poszło? Jestem przekonana, że bardzo
dobrze.
4 lis 01:02
godzio187: ja już lece dobranoc
4 lis 01:03
norka:
Dzień dobry
AROB 
i
godzio
4 lis 01:03
godzio187: a czekaj to moge zrobić wsumie

a to pytanie to tyczyło sie ?
4 lis 01:03
godzio187: właściwie to dobrywieczór
4 lis 01:04
norka:
Jest: 04. 11. 2009 ...

Nowy dzień
4 lis 01:05
AROB: Poślę jeszcze zad. 2.
4 lis 01:07
AROB: Witaj norka . A godzia pytałam, jak matura wczorajsza?
4 lis 01:09
norka:
godzio dopiero jest w 2 LO
4 lis 01:10
norka:
Nie wiecie gdzie jest "Eta"?
4 lis 01:11
godzio187:

Stosunek przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 1:3. Wyznacz stosunek odcinków,
na jakie wysokość CD podzieliła przeciwprostokątną AB.
a=z+y
x
2+9x
2=a
2
10x
2=a
2
x
√10=a
h
2+y
2=9x
2 h
2+z
2=x
2
h
2=9x
2−y
2 h
2=x
2−z
2
9x
2−y
2=x
2−z
2
z+y=x
√10 => z=x
√10−y
8x
2−y
2=−(x
√10−y)
2
8x
2=−10x
2+2xy
√10−y
2+y
2
18x
2=2xy
√10
| | 10x√10 | | 9x√10 | | x√10 | |
z= |
| − |
| = |
| możecie sprawdzić  ? |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
4 lis 01:12
godzio187: no właśnie ja jestem w 2 kl LO

maturka za rok
4 lis 01:13
godzio187: a
Eta była dziś ale nic nie pisała
4 lis 01:13
AROB:

| | x | | a | | a2 | |
ΔABC ∼ ΔBCD ⇒ |
| = |
| ⇒ x = |
| |
| | a | | c | | c | |
| | y | | b | | b2 | |
ΔABC ∼ ΔADC ⇒ |
| = |
| ⇒ y = |
| |
| | b | | c | | c | |
| | x | | | | a2 | | c | | a2 | | a | |
Zatem: |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = ( |
| )2 = |
| | y | | | | c | | b2 | | b2 | | b | |
4 lis 01:18
godzio187: a skoro przy maturze jesteśmy to se rozwiązywałem wszystkie zamkniete mialem dobrze w sensie
robiłem tylko te z których działy przerobiliśmy bo np ciągów jeszcze nie mieliśmy

a otwarte to banał był
4 lis 01:19
Stasia: Dziękuję
4 lis 01:20
godzio187: heh troche inaczej mi wyszło ale dobra tam
4 lis 01:20
godzio187: a nie dobrze, stosunek trzeba było a to gut
4 lis 01:23
AROB: Ach racja, pomyliłam się, ciągle mam odczucie, że Ty
godzio187 jesteś już maturzystą.
A
eta może zrobiła sobie dzień wolnego, czasem coś wypadnie w domu. Ja też nie mogę
wcześniej tu zaglądać, ale wieczorem nie mogłabym pójść spać, aby Was nie odwiedzić.
4 lis 01:24
godzio187: | z | | x√10 | | 10 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| y | | 10 | | 9x√3 | | 9 | |
4 lis 01:24
godzio187: na dole
√10
4 lis 01:25
godzio187: 
dobra pora analize sonetów iść pisać
4 lis 01:25
godzio187: Dobranoc
AROB i
norka
4 lis 01:27
AROB: Dobrej nocy
norka i
godzio187. Do jutra!
4 lis 01:32
norka:

miłych snów
4 lis 01:33