Ciągi liczbowe
Arcus: Witam
Proszę o pomoc w 3−ech zadaniach
| | 3 | |
1) Ciąg (−4, x, x + |
| ) jest geometryczny wyznacz liczbę x. Wiem że trzeba tu chyba |
| | 4 | |
skorzystać z własności ciągu geometrycznego ale wychodzą mi jakies bzdury
2) Trzy liczby których suma jest równa 49 tworzą ciąg geometryczny jeśli do pierwszej liczby
dodamy
4 do drugiej dodamy 1 a do trzeciej odejmiemy 9 to otrzymamy ciąg arytmetyczny wyznacz te
liczby
3) W ciągu arytmetycznym różnica między siódmym i drugim wyrazem jest równa 20 a czwarty wyraz
tego ciągu jest równy 17 oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu daj w sumie 860
4 lis 21:54
norka:
1/ a, b, c −−− tworzą ciąg geom , to: b2 = a*c
x2= −4(x + 34) => x2 +4x +3=0 Δ= 4 √Δ= 2 x1 = −1 v x = −3
dla x = −1 : ciąg: −4, −1 , −14 ... q= 14 ... ok
dla x = −3 ciąg: −4, −3 , −214 .... q= 34 ... też ok.
4 lis 22:01
norka:
2/ podobnie:
a, b, c ....... tworzą ciąg geom. => b
2 = a*c
a +4, b+1, c −9 −−−− tworzą ciąg arytm. => 2(b +1)= a+4 +c −9
oraz : a +b +c = 49
rozwiąż układ : tych trzech równań
3/ a
7 − a
2 = 20 i a
4 = 17
to: a
1 +6r − a
1 −r= 20 => 5r= 20 =>
r=4
to: a
1 +3r= 17 => a
1+ 12=17 =>
a1= 5
a
n = a
1 +(n−1)*r = 5+4n −4= 4n+1
(2n +3)*n = 860 => 2n
2 +3n − 860=0 i n€N+
policz deltę i podaj n pamiętając ,że n€N+
4 lis 22:22
AROB: Witaj
norka 
Coś pusto dziś na forum.
4 lis 22:53
Arcus: Super bardzo ci diękuje
5 lis 08:32