matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
marta:
rozwiąż nierówność: 2
4x
2
−3x+1/2
<(1/2)
−40x
2
4 lis 17:41
norka:
(
1
2
)
−1
= 2 2
4x
2
−3x +1/2
< 2
40x
2
4x
2
−3x +
1
2
< 40x
2
=> 36x
2
+3x −
1
2
>0 Δ= 81
√
Δ
= 9 x
1
=
1
12
v x
2
= −
1
6
odp: x€( −∞, −
1
6
) U (
1
12
, ∞)
4 lis 21:52