Planimetria
Ewela: 1.Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r=10 poprowadzono dwie cięciwy CAi CB równej
długości. Kąt ACB ma miarę α=30 stopni. Oblicz pole trójkąta.
2.W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB,
tak że D należy doBC, E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości
przyprostokątnej AC, zaś kąt przeciwległy tej przyprostokątnej ma miarę α. Oblicz stosunek
pola trójkąta DEC do pola trójkąta ABC.
3.Stosunek boków równoległoboku jest równy 2:5. Wyznacz długość wysokości równoległoboku jeśli
wiadomo, że suma ich długości jest równa 56.
4 lis 21:59
antis:

α=30
o, 2α=60
o, β=60
o
r=10
|CA|=|CB|
z trójkąta o bokach 90 60 30 wiemy ze r = 2x => x=5 h=5
√3
| | (r+h)2x | | (10+5√3)10 | |
ΔP= |
| = |
| =50+25√3
|
| | 2 | | 2 | |
Skąd o tym wiem? wiemy że środek trójkąta wpisanego w okrąg to pkt przecięcia symetralnych
boków, które przecinają boki po kątem prostym. W trójkącie równoraminnym jedna symetralna jest
zarazem wysokością i dwusieczną. kąt 2α to kąt środkowy z oparty na tym samym łuku co kąt
wpisany α.
Może ktoś jeszcze na to zerknąć
Witaj
AROB
4 lis 23:25
antis: możesz mi pomóc z zadaniem ? pomogłam dziś 2 osobom chyba, i ktoś mógłby mi pomóc
4 lis 23:26
godzio187: to ja spróbuje 2 i 3

witaj
AROB
4 lis 23:27
AROB: Witajcie
godzio187 i
antis. Zaraz zerknę.
4 lis 23:41
AROB: Dobrze,
antis. Wszystko się zgadza. Jest to metoda stosowana na poziomie gimnazjum, gdy nie
zna się funkcji trygonometrycznych. Potem stosuje się wyłącznie funkcje (wygodniejsze).
4 lis 23:45
godzio187:

z+y=56
2z=5y
2z+2y=112
2z−5y=0
7y=112
y=16
56−16=z
z=40

na 2 nie mam pomysłu, po rysunku widze że cos z Talesem można by było ale nie wiem
4 lis 23:56
godzio187: ej AROB a nie wygodniej jest na podstawie tych kątów niż wyliczać sin itd ?
5 lis 00:00
AROB: godzio187, po pierwsze wygodniejsze są na pewno funkcje, a po drugie , zależność, której
Ty używasz jest dla mnie zastępczą "sztuczką" , wprowadzoną w gimnazjum po to tylko, aby móc
rozwiązywać trójkąty prostokątne, zanim pozna się w LO funkcje trygonom. Bo gdyby nie ta
"sztuczka", bardzo zubożyła się ta część geometrii w gimnazjum. Ja np. przed laty

nie
poznałam takiej "sztuczki" w szkole.
Pojawiło to się wraz z powstaniem tych nieszczęsnych gimnazjów.
5 lis 00:55
godzio187: postaram się używać funkcji

choć czasami to z kątami jest łatwiejsze
5 lis 00:59
AROB: Nie zmuszam Cię, rzecz gustu, co kto woli. Ale prawda jest taka, że z chwilą poznania funkcji
(czyli dojrzalszego sposobu) , tamta "sztuczka" umiera śmiercią naturalną .
5 lis 01:18
AROB: Kończymy, co? Bo
godzio zaśpi do szkoły

!
Dobranoc Wam − ostatnim wytrwałym.

Do jutra

!
5 lis 01:21
Eta:
Dobrej nocy
5 lis 01:28
godzio187: dobranoc
AROB a ja dzis dluzej siedze bo spałem w dzień

→
5 lis 01:33