zadanie
ja: klasa ma pojechać na wycieczkę autokarem, którego wynajęci kosztuje 2100zł. Gdyby 5 uczniów nie
pojechało, to każdy z pozostałych musiałby dopłacić po 14zł. Ilu uczniów jest w tej klasie?
4 lis 09:02
Alinka: x − ilość uczniów w klasie
y − kwota jaka każdy musi zapłacić za wycieczkę
x − 5 − ilość uczniów którzy pojadą na wycieczke
y + 14 − kwota jaką każdy jadący zapłaci
xy=2100
(x−5)(y+14)=2100 ponieważ cena wynajęcia autokaru jest ta sama niezależnie od tego ilu uczniów
pojedzie
Te dwa równania dają nam układ równań, po rozwiązaniu którego, będzie wiadomo ilu uczniów jest
w klasie.
4 lis 09:10
Tomy: a ma ktos rozwiązanie kompletne?
9 lis 21:28
ania: ja mam , moment
9 lis 21:29
ania: zrobie ze swoimi żeby mi sie nie pomyliło , wcale nie trzeba układu rownań , chwilka
9 lis 21:30
Tomy: bylbym wdzieczny
9 lis 21:31
ania: n − ilość uczniów
2100/ n − koszt przed zmianą/os
n−5 − ilość uczniów po zmianie
2100/ n−5 − koszt po zmianie /os
2100/n−5 − 2100/n = 14
2100/n−5 * n − 2100/n * n−5 = 14 * n (n−5)
2100n/n kwadrat − 5n − 2100n − 10500/ n kwadrat − = 14 n kwadrat − 70 n
tamto sie zredukuje tzn 2100n zostaje
10500/ n kwadrat − 5 n − 14n kwadrat + 70 n bo przenieśliśmy i dlatego zmiana
znaku
14n kwadrat + 70 n − 10500 = 0 // 14
n kwadrat + 5 n − 750
Δ = 25−4 *(−750)
Δ= 3025
x1= znasz chyba wzor wyjdzie = −30 ....czyli sprzeczne bo nie moze być minusowa ilosć
x2= −5+55/2 = 25 [ 55 bo pierwiastek z 3025 = 55 ]
2100 / 25 = 84 zł.....
jak pojechało p 5 mniej czyli
2100 / 20 = 105 zł
odp ; uczniów pojechało 20 i każdy zapłacił po 105 zł
9 lis 21:40
Tomy: dzieki
9 lis 21:53
Vivern: W zadaniu jest błąd. X
2 ma wyjść własnie 30. bo 2100 / 30 = 70
2100 / 25 = 84. Aniu
pomieszały ci się znaki na sam koniec
17 paź 23:44