l
Lal: W 4 kg roztworu znajduje się 2g soli. Jakie jest stężenie procentowe soli w tym roztworze ?
A.
15 % B. 5% C. 0,5 % D. 2%
Prosiłabym o obliczenia i z góry bardzo dziękuje
4 lis 08:08
aggeta: 1kg=100dag=1000g
0,0005*100%=0,05
Czyli 5%
Pozdrawiam
4 lis 08:24
Mateusz: | | ms | |
Korzystamy z definicji stężenia procentowego C%= |
| *100%
|
| | Mr | |
| | 0,002kg | |
i podstawiamy C%= |
| *100% = 0,05% to żadna z odp nie pasuje moze zle je |
| | 4kg | |
przepisałaś
4 lis 08:25
Mateusz: A nie wszystko jest ok moje niedopatrzenie
4 lis 08:27
Lal: Mi właśnie też wyszło
5100 i zapomniałam że to jest 5% xd ^^ Dzięki wielkie
4 lis 08:36
aggeta: Zastanawiałam się nad tym zadaniem i coś mi tu nie pasuje

Drugim sposobem tzw.z podstawówki

4002(masa całego) − 100%
2 − x
4002x=200% /:4002
x=0,0499%
x≈0,05%
4 lis 14:26
aggeta: Ale pytanie czy sól sie rozpuściła xD
4 lis 14:29
marcin : mam takie zadanie pomoze ktos

wyznacz liczbe, ktorej przyblizenie jest rowne 36, wiedzac , ze jest przyblizenie nadmiarem,
bład bezwzgledny jest rowny 0,37 . oblicz blad wzgledny tego przyblizenia
4 lis 14:31