:)
:): Jak zbudować czworokąt mając dane trzy boki oraz dwa kąty przyległe do czwartego boku?
4 lis 15:22
AS:

1. Na dowolnej prostej p odkładam odcinek BC = b
2. Przy tym odcinku odkładam kąty α i β otrzymując Δ BCE
3. Przedłużam odcinek BE i odkładam odcinek AB = a
4. Przedłużam odcinek CE i odkładam odcinek CD = c
5. Czworrokąt ABCD jest tym szukanym.
4 lis 16:36
AS: Anuluję rozwiązanie − niestety jest błędne,pospieszyłem się.
4 lis 17:39
AS:

1. Na prostej p obrać punkt A
2. Zbudować kąt α
3. Na ramieniu kąta α odłożyć odcinek AC = a
4. Zbudować kąt γ = 180
o − (α + β) i odłożyć przy C
5. Kąt AEC = β
6. Z punktu C promieniem b zakreślić łuk
7. Na EC odłożyć EF = c
8. Z punktu F wyprowadzić równoległą do AB do przecięcia w D
9. Punkt D połączyć z B i C
10. Obraz symetryczny względem p daje drugie rozwiązanie.
4 lis 18:12