zadania z okręgów
mmx5: 1.Napisz rwnanie okręgu przechodzącego przez punkt A, i stycznego do obu osi układu
współrzędnych, jeśli:
a) A(2,0)
2.Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C jeśli
a) A(−1,0), B(7,0), C(0,1)
3. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A, o środku S, jeśli:
a) A(3,4); S(0,0)
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak zrobić te zadania dałam tutaj po jednym podpunkcie bo reszte
chciałabym zrobić sama ale jak narazie to nie wiem jak:(
z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam
4 lis 22:22
Nikka: Zad.2
Równanie okręgu ma postać (x−a)2+(y−b)2=r2, r− promień
Skoro A, B, C należą do okręgu to ich współrzędne spełniają jego równanie
Podstawiając po kolei współrzędne punktów do równania otrzymasz układ równań z trzema
niewiadomymi a,b, r. Po ich obliczeniu wstaw uzyskane liczby do równania okręgu odpowiednio
pod a, b i r.
Zad.3
Jeśli okrąg przechodzi przez punkt A i S jest środkiem to odcinek |SA|=r. Ze wzoru na długość
odcinka mając dane współrzędne jego początku i końca obliczysz r.
a=0, b=0, r=? − wstawisz do równania okręgu.
4 lis 22:46