fizyka
Ania: Proszę o szybką odp. bo to na jutro
1.
Samochód osobowy wyprzedza autobus z prędkością o wartości 18km/h (względem autobusu). Autobus
jedzie z prędkością o wartości 15m/s względem jezdni. Oblicz wartość prędkości samochodu
względem jezdni.
2.Droga ze Żnina do Bydgoszczy wynosi 48km. Samochód przejechał pierwsza połowę tej drogi w 15
minut a drugą w 20minut. Jaka będzie prędkości średnia tego samochodu.
3. oblicz jak długo będzie spadał kamyk z wysokości 10m. zakładamy że ruch kamyka jest
jednostajnie przyspieszony z przyspieszeniem 10m/s
4 lis 19:21
Zbronek:
1)15m/s=54km/h autobus⇒samochód :54km/h+18km/h=72km/h
2) 48km jechał 35 min,czyli
48−−−−−−−−− 35/60h=7/12h
x−−−−−−−−−−−−1h
x=48:7/12≈82,28km/h
4 lis 21:07