Ciągi arytmetyczne
marzena: Prosze o pomoc bo mi jakieś bzdury wychodzą.Dla jakich x wartości podanych wyrażeń tworzy ciąg
arytmetyczny?
7+x,9+2x,11+3x
taki mi wyszedł wynik 0=−9

:(:(
4 lis 19:02
Zbronek: 7+x+11+3x=18+4x⇒0=0⇒nieskończenie wiele rozw.(zauważ,że r=2+x)
4 lis 19:10
zosia: mi wyszło 0=0:(...może coś źle spisałaś...
W sumie gdyby x=0,to byłby to ciąg arytmetyczny o różnicy 2..
4 lis 19:13
marzena: Spisałam dobrze

Zbronek mała podpowiedź jak to wyliczyłeś bo nie kumam tych ciągów

I DZIĘKI
za pomoc

4 lis 19:41
Nikka: Ciąg an nazywamy ciągiem arytmetycznym wtedy i tylko wtedy gdy różnica (r) między dowolnym
wyrazem ciągu a wyrazem bezpośrednio go poprzedzającym jest stała dla danego ciągu, czyli
9+2x−(7+x)=11+3x−(9+2x)
czyli po uproszczeniu 2=2 jest to tożsamość i tak jak napisał Zbronek dla dowolnego x∊R podane
wyrażenia tworzą ciąg arytmetyczny.
np. dla x=2 mamy 9,13,17 − ciąg arytmetyczny o a1=9 i r=4
dla x=−1 mamy 6,7,8 − ciąg arytmetyczny o a1=6 i r=1
4 lis 20:28
Zbronek: marzena ,poczytaj o ciągach ←←po lewej stronie forum
←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←←
4 lis 20:55
marzena: Czytam i ściana

jeszcze tego nie przerabialiśmy a mam zadanie na koniec semestru

Może wytłumaczysz mi to "na chłopski rozum"

4 lis 21:21