masakra
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych,
poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe . a) oblicz sinus kąta
nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy. b) jakim procentem objętości
sześcianu, którego krawędź ma długość równą długości krawędzi podstawy danego ostrosłupa, jest
objętość tego ostrosłupa?
α=45o
a=h√2
a)
| h | ||
sinα= | ||
| a |
| h | ||
sinα= | ||
| h√2 |
| √2 | ||
sinα= | ||
| 2 |
| 1 | ||
H2=h2 | −a2
| |
| 4 |
| 1 | ||
H2=h2− | h2
| |
| 2 |
| h2 | ||
H2= | ||
| 2 |
| h√2 | ||
H= | ||
| 2 |
| 1 | ||
Vo= | a2H
| |
| 3 |
| Vo | a3 | a | ||||||||||||||||||
*100%= | *100%= | *100%=
| ||||||||||||||||||
| Vs |
|
|
| h√2 | ||||||||||
*100%=6*100%=600%
| ||||||||||
|