wielomiany
ania:): Proszę o pomoc. Wielomiany
Dany jest wielomian W(x)=x
5−6x
4+ax
3+4x o ktorym wiadomo, że W(−2)=8. Wyznacz liczbę a. Jak
z tym ruszyć

Prosze o kilka wskazowek
4 lis 13:48
ania:): pomozcie
4 lis 14:46
ania:): pomozcie
4 lis 14:46
Paweł: podstawiasz po prostu za x=−2
czyli będzie
W(x)=−32−64−8a−8=0
czyli
a=−13
jak gdzie sie nie pomylielm w oblizeniach to tak ma wyjsc
4 lis 15:06
Paweł: nie jednak bład
bedzie
−34−64−8a−8=8
czyli a =−14
4 lis 15:08
ania:): i to tyle

? ale jetem tepa
4 lis 16:15