Trójkąty
Marzenka: Dobry wieczór. Czy mogłabym prosić kogoś o pomoc? Pole trójkąta ABC, gdzie A(1,2), B(2,3)
wynosi 8. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że należy on do prostej 2x + y − 2 = 0
4 lis 19:02
Zbronek: napisałem rozw. i mi zginęło,drugi raz nie będę pisać.
C(x,−2x+2) D(..,....)
Oblicz |AB|,oblicz wysokość |DC| ,napisz r− nie prostej przechodz. przez A i B ,znajdziesz
współrzędne D w takiej postaci jak ma C(gdzie opada wys.) ,
|DC| =√(...−..)2+(...−..)2
4 lis 19:53
AS: Nikt się nie chce zlitować nad Marzenką,zrobię to ja.
PΔ = 0.5*|ax ay| = 0.5*(ax*by − bx*ay)
|bx by|
y = 2 − 2*x z równania prostej
ax = 1 − x ay = 2 − y bx = 2 − x by = 3 − y
PΔ = 0.5*[(1 − x)*(3 − y) − (2 − x)*(2 − y) = 8 |*2
(1 − x)*(3 − 2 + 2*x) − (2 − x)*(2 − 2 + 2*x) = 16
(1 − x)*(1 + 2*x) − (2 − x)*2x = 16
1 + 2*x − x − 2*x2 − 4*x + 2*x2 = 16
−3*x = 15 ⇒ x = −5 , y = 2 − 2*(−5) = 12
Szukany punkt C(−5.12)
4 lis 20:09
Marzenka: Dziękuje
4 lis 20:15
Marzenka: Asie a powiedz mi co to za wzór: PΔ = 0.5*|ax ay|
|bx by|
4 lis 20:18
Zbronek: AS,czy nie powinno być dwóch rozw.?
5 lis 11:03