2
Blondi: | | 1 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=( |
| )|x|. Podaj zbiór wartości funkcji |
| | 2 | |
y=f(x)−5
4 lis 08:45
Ergo: przesuniecie wykresu o wektor 0,−5 czyli mysle ze zbior wartosci funkcji bedzie (−5,∞) masz
wynik moze?
4 lis 08:47
Blondi: właśnie nie bo tylko treść dostałam
4 lis 08:50
Nikka: wydaje mi się, że to nie jest dobrze...
w funkcji wyjściowej jest moduł x, dwa przesuwamy jak dla mnie wykres funkcji y o 5 jednostek w
dół, nie mam pewności, ale mnie wychodzi jako zbiór wartości przedział (−5,−4>
4 lis 10:34
Blondi: Ale jak to liczyć wogóle?
4 lis 10:41
Nikka: Musisz narysować wykres funkcji f(x):
f(x)=(12)x dla x≥0
f(x)=(12)−x dla x<0
Następnie wykres otrzymanej funkcji przesunąć o 5 jednostek w dół i odczytać zbiór wartości.
4 lis 11:11