Pierwiastki i potęgi
mimi: słuchajcie, pilnie potrzebuję jeszcze pomocy z trzema przykładami :
a) √3√1164
b) 0,02723
c)64−43
wszystko to obliczyć. błagam o pomoc, nie dam rady !
4 lis 23:18
AROB: pomogę O ile dobrze odczytam) ,
4 lis 23:19
mimi: w tym pierwszym : pierwiastek kwadratowy z pierwiastka sześciennego z 1
164
4 lis 23:21
AROB: | | 65 | |
a) √3√1164 = √3√6564 = (( |
| )13)12 = |
| | 64 | |
| | 65 | | 65 | | 6√65 | |
( |
| )16 =6√ |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | | 2 | |
b) 0,027{
23 = (
3√0,027)
2 = (0,3)
2 = 0,09
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) 64−43 = ( |
| )43 = (3√ |
| )4 = ( |
| )4 = |
| |
| | 64 | | 64 | | 4 | | 256 | |
UFF

! Ależ to pisanie

!
4 lis 23:36
mimi: dzięki wielkie
4 lis 23:39
AROB:
4 lis 23:51