Okręgi
antis: W kąt prosty wpisano wpisano 2 okręgi do ramion kąta, i stycznie zewnętrznie do ramio kąta.
Wyznacz długość promienia większego okręgu jeśli promień mniejszego ma długość 1 cm
4 lis 19:55
antis: mógłby ktoś na to spojżeć prosze

?
4 lis 20:13
antis:

sorki pomyliło mi się powinno być 2 okręgi styczne do ramion kąta i styczne zew do siebie

mam tysunek ale nie mam pojecia jak dalej
4 lis 20:38
antis: ktoś ma pomysł

?
4 lis 21:35
antis: :(
4 lis 23:26
norka:
Pomagam

rysuję jeszcze raz...... cierpliwości.
4 lis 23:38
godzio187: ok dziękuje
4 lis 23:52
godzio187: to moja koleżanka

i pisałem na jej profilu
4 lis 23:53
norka:

r= 1
R −− dł. prom. dużego okręgu
IAO
1I = d −− dług.przekatnej kwadratu o boku r = 1
IAO
1I = r
√2= 1*
√2=
√2
IAOI = d −−− dł. przekątnej kwadratu o boku R
IAOI = R
√2
IAOI= IAO
1I +r +IBOI =
√2+1 +R
więc ;
R
√2=
√2+1 +R => R
√2−R =
√2+1 => R(
√2−1)=
√2+1
| | √2+1 | | (√2+1)(√2+1) | |
R= |
| = |
| = (√2+1)2= 2+2√2+1
|
| | √2−1 | | 2−1 | |
odp: R= 3+2
√2 [cm]
5 lis 00:04
godzio187: dzięki w jej imieniu ona już chyba śpi
5 lis 00:06
norka:
Wyjaśniam ,źle mi się zaznaczyły punkty styczności małego okręgu

Myślę,że wiesz o które punkty chodzi?
5 lis 00:07
norka:
Witaj
niezmordowany godzio
5 lis 00:08
godzio187: | | 1 | |
norka a długość AO1 nie jest połową przekątnej czyli |
| √2 ? |
| | 2 | |
5 lis 00:09
Eta:
Wychodzę z "norki"

5 lis 00:09
godzio187: jasne że wiem
5 lis 00:10
godzio187: heh
5 lis 00:10
godzio187: chodziło ci chyba o AB

a nie to AO
1
5 lis 00:11
Eta:
nie , bo żle zaznaczyłam te punkty styczności to kwadrat o boku 1 na 1
Nie chce mi się już drugi raz rysować

Myślę,że już wiesz o który kwadracik chodzi?
5 lis 00:12
5 lis 00:18
Eta:
5 lis 00:19
godzio187: tak tak, pomyliło mi sie
5 lis 00:20
5 lis 00:21
godzio187: wiedziałem że pkt styczności są źle ale nie skapnąłem się z tą przekątna
5 lis 00:21
Eta: Przepraszam
AROB ...... a nie [PAROB]
5 lis 00:21
Eta:
godzio już teraz wiesz? ....wytłumacz koleżance

Nie lubię rysować .... na kompie
5 lis 00:23
godzio187: ok

wyśle jej poprotu linka jak czegoś nie zrozumie to wytłumacze

bo tu raczej wszystko
jasne
5 lis 00:31